Dificultăți în lanțurile de aprovizionare din industria aerospațială. Airbus pregăteşte terenul pentru noi amânări ale termenelor de livrare a unor aeronave în 2023

airbus-avion sursa foto: Facebook/ Airbus

Airbus pregăteşte terenul pentru noi amânări ale termenelor de livrare a unor aeronave destinate curselor pe distanţe medii în 2023, chiar dacă face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de livrare pentru 2022, în contextul problemelor lanţului de aprovizionare şi de muncă, au spus trei surse din industrie, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Această abordare, în două viteze, vine în timp ce incertitudinile cu privire la livrările de motoare pentru producţia de avioane noi şi de alte piese şi forţa de muncă continuă, au adăugat sursele.

Un purtător de cuvânt al Airbus a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la livrări, înainte de următorul său buletin lunar de la începutul lunii decembrie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Analiştii spun că industria aerospaţială se confruntă cu o serie de probleme simultane, cu multiple efecte secundare.

Producătorii de avioane şi motoare au problemele legate de lanţul de aprovizionare şi de forţa de muncă, dar în aceeaşi situaţie sunt şi atelierele de reparaţii din întreaga lume, necesare pentru a ajuta companiile aeriene să răspundă redresării bruşte a cererii, prin menţinerea în serviciu a aeronavelor existente.

Blocarea capacităţii de reparaţii a lăsat zeci de avioane la sol, deoarece motoarele lor întârzie să iasă din revizie şi, la rândul său, a creat concurenţă pentru motoare între liniile de asamblare a aeronavelor noi şi piesele de schimb necesare pentru flota existentă.

Cel puţin un producător de motoare se confruntă cu o presiune reînnoită pentru a transfera mai multe motoare de la sprijinirea producţiei de avioane în categoria pieselor de schimb pentru clienţii existenţi, au spus sursele.

Airbus produce avioane din familia A320-neo cu o gamă de motoare de la compania mixtă a CFM International a General Electric şi Safran sau Pratt & Whitney, divizie a Raytheon Technologies.

Boeing foloseşte numai motoare CFM pentru familia sa 737.

Nu sunt disponibile date care arată câte avioane sunt neutilizate din cauza întârzierilor de întreţinere, spre deosebire de motive economice sau de altă natură. Dar există semne că numărul total de avioane din familia A320neo parcate a crescut de la începutul acestui an, în frunte cu versiunile Pratt, chiar dacă cererea de călătorii cu astfel de avioane a crescut.

În prezent, aproximativ 129 de avioane Airbus propulsate de Pratt şi 55 echipate cu motoare LEAP ale CFM sunt parcate, potrivit directorului pentru consultanţă globală al Ascend by Cirium, Rob Morris.

Nici unul dintre producătorii de motoare nu a avut niciun comentariu imediat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: