Digitalizare în Urbanism. Județul Cluj are platformă pentru emiterea de certificate de urbanism digitale. Vor fi valide juridic

Redacția mai 17, 2022 0 comentarii
belis-cluj-com

Consiliul Județean Cluj a lansat de azi o platformă web dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU). Instituția va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare, explică reprezentanții adminisitrației județene, iar proiectul va fi extins și pentru autorizațile de construire, promit reprezentanții CJ, transmite Actualdecluj.ro. La Cluj, și primaria municipiului Cluj-Napoca emite CU online, dar numai de informare.

Oficialii CJ spun că este vorba despre un proiect pilot, premieră în România.

„Într-o primă etapă, prin interoperabilitatea bazelor de date ale A.N.C.P.I., cetățenii pot aplica online pentru obținerea unui CU digital, cu valabilitate juridică. În cea de-a doua etapă, proiectul va fi extins și pentru autorizațiile de construire, astfel încât solicitantul să obțină întreaga documentație în cel mult 30 de zile și nu în trei luni cât e în acest moment”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Implementarea, în premieră națională, a acestei soluții digitale „Gișeu unic”, parte a proiectului european „Smart Territory” derulat de Consiliul Județean, a fost posibilă ca urmare a încheierii unui protocol de cooperare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.). Astfel, printr-un  click, aplicația informatică va interoga, în timp real, baza de date a A.N.C.P.I., fără a fi nevoie de alte documente, emailuri sau deplasări fizice la sediul instituției. În ceea ce privește termenul de emitere, Consiliul Județean își propune ca acesta să nu depășească 10 zile lucrătoare, față de cele 15 zile prevăzute acum de lege.

Există și alte instituții care emit CU în format digital, dar prin metoda extragerii brute a datelor existente în P.U.G, Consiliul Județean Cluj va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare, explică reprezentanții administrației județene. Acest aspect este legitimat inclusiv prin asumare electronică, solicitanții având posibilitatea să își achiziționeze semnătură digitală direct din aplicație.

Platforma poate fi accesată AICI

 

Foto: Cluj.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *