Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că anul 2024 va fi anul digitalizării și al reformării în profunzime a instituțiilor care aduc bani statului român, el precizând că sunt două paliere de măsuri care se discută și care fac parte din strategia de digitalizare și de combatere a evaziunii fiscale, respectiv deblocarea unui proiect de digitalizare a ANAF aflat la Finanțe și reorganizarea ANAF.
„Prima și cea mai mare prioritate o constituie deblocarea proiectului de digitalizare pe care îl are alocat Ministerul de Finanțe pentru ANAF, bugetul fiind de 100 de milioane de euro. Au fost cele două proiecte de ordonanță de urgență discutate în primă lectură”, a declarat ministrul Finanțelor.
El a menționat o serie de măsuri în acest sens. Astfel, el a precizat că pachetul de sisteme informatice pentru digitalizare care are în centru modulele de fraudă, este cel care privește introducerea de la 1 ianuarie 2024 a facturii electronice, împreună cu modului de fraudă.
De asemenea, el a vorbit despre finalizarea contractului de furnizare a scannerelor. „Începând de anul viitor, întreaga strategie și implementare a scannerelor în punctele de trecere a frontierei să poată avea loc. De asemenea, achiziționarea unui număr de peste 2.000 de sigilii electronice a mărfurilor, pe care le-am planificat în semestrul I al anului viitor”, a spus el.
„De asemenea, pentru sistemul de e-Transport, avem componenta de informații telemetrice. Informațiile care privesc coordonatele de timp și spațiu, pentru a fi utilizate în detectarea riscului de fraudă fiscală.
De asemenea discutăm de încărcarea în sistemul informativ al ministerului de Finanțe a informațiilor care privesc situațiile financiare și operațiunile contabile în așa-zisul sistem informativ SAF-T, cu data de 1 iulie intenționăm ca aceste situații financiare să fie încărcate în acest sistem informatic special al Ministerului de Finanțe.
Desigur, aici, pe linia de infracționalitate economico-financiară, probabil în cursul săptămânii viitoare proiectul de lege va fi finalizat și va fi prezentat de către inițiatori, fiind un pachet destul de complex care privește digitalizarea ANAF, dar și reorganizarea sa”, a spus ministrul.
Marcel Boloș a precizat că va veni cu un alt plan de măsuri distinct care va pune bazele unei noi structuri funcționale a ANAF, încât „să putem să avem un sistem de combatere a evaziunii fiscale pe măsura fenomenului”. „Este un flagel în momentul de față cu care ne luptăm și încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru ca să controlăm cât mai bine fenomenul de evaziune fiscale”, a spus el.
Cel de-al doilea palier de măsuri va însemna reorganizarea ANAF, a declarat Marcel Boloș.
„El are ca obiectiv general o consolidare a capacității instituționale pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală. Este o strategie coerentă și sperăm să și dea rezultatele dorite și așteptate. O performanță mai puțin bună în domeniul colectării veniturilor duce la aceste subfinanțări ale serviciilor publice în momentul de față”, a precizat el.
Ministrul a fost întrebat dacă are de gând să dea șefi din ANAF, vicepreședinți sau șefi ai Vămii, dar a evitat răspunsul. „Eu zic să așteptăm puțin momentul la care vom prezenta planul de reorganizare al ANAF. Obiectivul final este acela ca ANAF să fie mai puternic în combaterea fenomenului de evaziune fiscală și să aibă o colectare cât mai bună a veniturilor la bugetul general de stat. Vom avea contractul de furnizare a scannerelor încheiat până la sfârșitul anului. Cel târziu în trimestrul I al anului viitor vom avea scannere funcționale, deși nu toate cele 26”, a mai spus el.