Din viața livratorilor pakistanezi în România: Hărțuiți de angajatori, cu target-uri imposibile, muncă non-stop, bani puțini și concedieri abuzive. Doi foști angajați din Cluj au recurs la instanță

Livrator pe scuter Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Doi livratori pakistanezi concediați au atacat în instanță decizia de concediere și au obținut câștig de cauză, au cerut reparații morale de 10.000 de lei, ocazie cu care aflăm condițiile de muncă ale acestora, relatează Actualdcluj.ro.

Cei doi reclamanți au depus cerere de chemare în judecată în 25 aprilie anul trecut, deci în urmă cu exact un an, în care au cerut instanței anularea deciziilor de concediere decizii prin care s-a hotărât față de toți reclamanții desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. În motivarea în fapt, reclamanții au arătat că au lucrat la angajator din noiembrie 2023 pe post de vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă.

Pe parcursul executării contactelor de muncă activitatea reclamanților constând în livrări a fost monitorizată în baza unei aplicații pusă la dispoziția personalului firmei în care sunt evidențiate pe zile, ore și minute activitățile desfășurate. S-a arătat că angajatorul a pus la dispoziția reclamanților o locuința în care au locuit împreună cu multe alte persoane angajate în aceeași firmă dar și la o alta societate cu care angajatorul colabora, în condiții deosebit de precare. Programul de lucru începea la orele 6-7 dimineața și se încheia după 10-12 ore de muncă în fiecare zi, deseori și sâmbăta și duminica. ”Angajatorul era veșnic nemulțumit de sumele de bani pe care le predau din livrări care erau prestabilite, la început target-ul era stabilit la 1000 lei de fiecare pe săptămână, apoi li s-a cerut să lucreze și să predea suma de 1300 lei săptămânal, iar din martie li s-a cerut să livreze comenzi de minim care să aducă angajatorului minim 1700 lei pe săptămână.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pretextul angajatorului era acela ca din sumele câștigate achita chiria spațiului în care erau cazați, taxele și impozitele către stat și altele, aspect pe care arată că le vor dovedi prin depunerea conversațiilor listate. Nu au primit niciodată salarii de la angajator, susțin reclamanții că ei erau cei care plăteau săptămânal sumele de bani precizate mai sus angajatorului. Nu au avut zile libere fiind forțați de împrejurări să lucreze continuu. Rareori le-a rămas din munca depusă bani să cumpere de mâncare și lucruri de primă necesitate”, au arătat apărătorii celor doi.

Reclamanții menționează că la începutul lunii martie a avut loc un conflict la locuința închiriată de angajator care le-a reproșat că nu produc suficienți bani și le-a tăiat cauciucurile roților de la motoscutere pe care le închiriaseră pe cheltuiala lor, astfel că nu au putut efectiv să iasă să lucreze. Apoi administratorul firmei  le-a cerut să părăsească locuința în 24 de ore.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Inițial au protestat cerându-și salariile, dar după trei zile de discuții i-a aruncat efectiv în stradă.

În motivarea deciziilor de concediere disciplinară se pretinde în mod mincinos că au refuzat să lucreze și că au părăsit locuința pusa la dispoziție de angajator, că nu au predat echipamentul de lucru, însă pot dovedi contrariul cu martorii pe care ii propun și filmarea – planșe foto realizate în momentul în care au fost dați afară, din care rezultă că toate echipamentele și scuterele au rămas la locuința unde erau cazați.

După plecarea reclamanților, la aproximativ o săptămână, au fost somați să se întoarcă la muncă context în care, prin intermediul apărătorului lor au trimis o adresă scrisă pentru renegocierea condițiilor de muncă, însă angajatorul le-a răspuns în bătaie de joc, fapt care i-a determinat să trimită pe adresa de mail demisiile pentru neplata salariilor.

Cererile de demisie au fost ignorate de angajator care a demarat procedura cercetării disciplinare și a emis deciziile de concediere ce fac obiectul prezentei acțiuni cu pretenția că unicii vinovați de încetarea raporturilor de muncă sunt reclamanții.

Încetarea contractului de muncă prin concediere a fost comunicată reclamanților pe adresa de mail a fiecăruia în 9 aprilie 2024.
Prin concedierea abuzivă intimata a blocat în viitorul apropiat dreptul la muncă pe teritoriul României a cetățenilor pakistanezi care pot fi angajați fără acordul societății intimate dacă încetarea raportului de muncă a avut loc pentru neplata drepturilor salariate, fapt ce corespunde cu realitatea.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.