Director executiv Concordia: O taxă pe cifra de afaceri va contribui, în contextul actual, la inflaţie. Aflăm din nou despre noi taxe din presă, deşi am cerut mereu să avem discuţii

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

O taxă pe cifra de afaceri va contribui, în contextul actual, la inflaţie, deoarece companiile care sunt deja bune plătitoare de taxe şi impozite sunt strânse cu uşa de multiplele crize prin care trece economia şi vor trebui să transfere aceste costuri suplimentare în preţuri, consideră Radu Burnete, director executiv Concordia, într-un comentariu transmis Agerpres.

„Aflăm din nou despre noi taxe din presă, deşi am cerut mereu să avem nişte discuţii aşezate despre sistemul fiscal din România. Discuţiile nu se materializează într-un cadru structurat, dar în fiecare săptămână auzim alte idei. Săptămâna trecută era impozitul progresiv, săptămâna asta este taxa de solidaritate pe cifra de afaceri. Săptămâna viitoare, cine ştie. Despre taxa pe solidaritate nu pot decât să reiau ce am spus şi la finele anului trecut (…) când am avut aceeaşi discuţie. Nu înţelegem rostul taxelor pe cifra de afaceri. Un procent care pare mic, în realitate, poate reprezenta mult mai mult decât impozitul pe profit. Mai ales în contextul actual, o taxă pe cifra de afaceri va contribui la inflaţie. Companiile care sunt deja bune plătitoare de taxe şi impozite sunt strânse cu uşa de multiplele crize prin care trece economia şi nu vor avea de ales decât să transfere aceste costuri suplimentare în preţuri. Taxa pe cifra de afaceri va deveni foarte repede o taxă pe consum”, a subliniat Burnete, într-o opinie transmisă vineri Agerpres.

El a menţionat necesitatea unor dezbateri într-un cadru care să stimuleze cele mai bune idei şi în care participanţii să decidă „printr-un proces de dialog şi aliniere care sunt cele mai bune soluţii la problemele cu care ne confruntăm”.

Reamintim că Profit.ro a scris vineri că coaliția de guvernare intenționează să introducă, de anul viitor, o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro. Măsura a fost agreată deja la nivel de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare în perioada următoare.

Un total de 354 de firme din România au avut în 2020 afaceri mai mari de 100 de milioane de euro, arată datele obținute de Economedia de la Registrul Comerțului.

Așadar, dacă ar taxa cu 1% aceste afaceri, statul ar obține la buget peste 6,2 miliarde lei, adică mai mult de 1,2 miliarde de euro. (Detalii, AICI)

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *