Enel a propus Guvernului României câteva măsuri pentru perioada următoare, care includ eliminarea tarifului la distribuția de energie şi posibilitatea ca distribuitorii să cumpere energie prin contracte bilaterale direct de la producători, a afirmat Francesco Starace, directorul general al companiei, într-o conferinţă cu analiştii care a avut loc joi, scrie Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Cazul României rămâne deschis, în condiţiile în care Guvernul se luptă cu creşterea preţurilor ca urmare a situaţiei de pe piaţa gazelor. În ceea ce priveşte furnizarea, suntem afectaţi ca urmare a modului în care Guvernul a ales să intervină pe piaţa liberă, decizie care este greu de înţeles. În ceea ce priveşte sectorul de distribuţie, creşterea preţurilor şi plafonul tarifului la distribuție de 7% ne afectează rezultatele financiare”, a spus Starace.

El a precizat că, după ce Guvernul va adopta măsurile ce se vor aplica de la 1 aprilie, compania va analiza impactul lor.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Am avut câteva propuneri, incluzând eliminarea plafonării tarifului la distribuție, iar distribuitorii să poată cumpăra energie de la producătorii existenţi prin contracte bilaterale la preţul de 90 de euro pe MWh şi garanţii de la bugetul de stat pentru finanţare. În ceea ce priveşte suprataxarea, aceasta va fi probabil aplicată pentru tarife de peste 90 de euro pe MWh. Suntem încrezători în semnalele pe care le avem că Guvernul ar putea schimba legea în unele părţi”, a continuat oficialul Enel.

La rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar, a arătat că, în România, compania a avut o EBITDA mai mică cu 100 de milioane de euro în 2021, comparativ cu anul anterior.

Această scădere a fost influenţată de rezultatele din trimestrul al patrulea, când Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au înregistrat pierderi operaţionale de peste 100 milioane de euro.

În noiembrie anul trecut, după ce Guvernul a stabilit plafonarea preţului la energie şi gaze şi suprataxarea producătorilor de energie, oficialii Enel au arătat că iau în calcul să reducă investiţiile în România ca urmare a acestor reglementări.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că aceste măsuri se vor aplica doar până la 31 martie.

„Eu nu cred că o legislaţie care se aplică timp de cinci luni are efecte asupra unor investiţii până în 2027. Prefer să nu comentez acea declaraţie a preşedintelui Enel. Noi vorbim de măsuri tranzitorii, pe cinci luni, luate în toată Europa. Am înţeles că îi deranjează pe toţi posibilii investitori acea taxă pe preţul energiei electrice mai mare de 450 de lei, acel să-i zicem tot un windfall tax. Aceasta se aplică doar până în luna martie. Nu cred că cineva pornea investiţii în această iarnă şi nu cred că va scădea atractivitatea investiţiilor şi sunt convins că şi Enel îşi va face bugetul de investiţii pe care l-a anunţat”, a spus Popescu, pe 7 decembrie.

Joi seară, Ministerul Energiei a publicat un draft de Ordonanţă de Urgenţă care prevede plafonarea preţurilor şi continuarea suprataxării producătorilor de energie şi gaze timp de încă un an, pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.