Peste 60% dintre companiile din Europa de Est consideră că afacerile au revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Directorii se așteaptă la dificultăţi în privinţa forţei de muncă

Redacția apr. 19, 2022 0 comentarii
tanar, tineri, angajati, mileniali

Majoritatea directorilor financiari (CFO) din Europa de Est (90%) estimează că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă, în timp ce peste 60% dintre aceştia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, se arată în studiul CFO Panel 2022, realizat de o companie de consultanţă în management, potrivit Agerpres.

Conform datelor centralizate de către specialiştii Horvath, şase din zece respondenţi (peste 60%) au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul anterior pandemiei, iar la nivel internaţional mai mult de jumătate dintre intervievaţi sunt de părere că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

În acelaşi timp, peste 90% din totalul celor chestionaţi au afirmat că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare. De asemenea, mai mult de 60% dintre directorii financiari consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, iar peste 55% că schimbările de politică economică (lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor reprezenta un risc pentru viitor.

În ceea ce priveşte perspectiva, 80% dintre cei intervievaţi cred că pot ieşi din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunităţi, cum ar fi creşterea investiţiilor în automatizare şi digitalizare, peste 70% susţin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă şi hibrid), iar peste 50% susţin că salvarea va veni de la creşterea cererii interne.

CFO Panel 2022 evidenţiază tendinţele actuale în domeniul finanţelor şi oferă informaţii despre provocările cu care se confruntă în prezent directorii financiari. Studiul este realizat de Horvath, pe un eşantion de peste 200 participanţi din 15 ţări, precum Germania, Austria, Elveţia, Croaţia, România şi Republica Moldova. Industriile prezente în sondaj sunt variate, de la automotive, manufacturing, bănci, logistică, oil & gas la farmaceutice, telecomunicaţii şi călătorii.

Sursa foto: Annie Spratt / Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *