Directorul Transgaz: Gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul care va fi în România în 2027-2028/ El estimează o dublare a consumului de gaze în anii următori

transgaz Sursa foto: Transgaz

Consumul de gaze al României se va dubla şi, la orizontul anilor 2027-2028, gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente pentru consumul care va fi în ţara noastră, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Acesta a participat vineri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, scrie Agerpres.

“Acest gazoduct va prelua şi o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, va prelua gazele din terminalele LNG, şi profit acum de prezenţa domnului ambasador al Turciei care e prezent la această festivitate în România şi sper că ne va sprijini pe lângă Guvernul turc pentru accelerarea accesului traderilor din România la capacităţile de lichefiere ale celor şase terminale de LNG din Turcia(…). Va prelua LNG din terminalele din Grecia, din zona Alexandropolis, Revithoussa şi Volos, unde cât de curând Transgaz, şi anunţ în premieră, e în negociere finală, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să finalizăm discuţiile cu compania MedGas care construieşte terminalul LNG din zona Volos. Întregirea infrastructurii pe teritoriul Bulgariei, pe coridorul vertical cu coridorul BRUA…. şi astfel România, cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG din terminalele din Turcia şi din Grecia, va deveni la nivelul anilor 2027 un hub foarte important în centru-estul Europei şi Balcani. Contăm pe gazele din aceste surse diversificate, de peste 15 miliarde mc, care vin în România şi vă spun de acum, aşa cum am declarat în ultimul timp, consumul României se va dubla şi nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente la consumul care va fi în România la orizontul anilor 2027-2028“, a explicat Sterian.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Acesta a adăugat că estimările includ şi Republica Moldova pentru a-i asigura gazele necesare de care are nevoie, dar şi Ucraina, care şi în prezent, prin coridorul transbalcanic, îşi aduce gaze din zona Mării Caspice.

Potrivit directorului Transgaz, aceasta va însemna creştere a nivelului de trai, industrializare a ţării, prestigiu pentru România în această parte a Europei.

“Acest moment era aşteptat de mult: semnarea ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul care pleacă de la ţărmul mării, se interconectează cu conductele de tranzit de pe coridorul transbalcanic şi până la Podişor. Acest gazoduct nu va fi o autostradă, ca şi BRUA, fără descărcări, cu o anumită direcţie. Practic, ce înseamnă aceste descărcări? Se vor racorda toate UAT-urile care sunt pe acest traseu în cele trei judeţe (Constanţa, Călăraşi, Giurgiu n.r), în beneficiul unei populaţii de peste 200.000 de locuitori şi sperăm şi al industriei care se va dezvolta având această importantă resursă de gaze ca şi utilitate în activităţile viitoare pe care le vor avea”, a mai spus Ion Sterian.

Proiectul, cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla- Podişor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA.

Proiectul “Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, conform transportatorului naţional de gaze.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: