Discuțiile producătorului de cipuri TSMC cu autoritățile pentru construirea unei fabrici în Germania sunt avansate și se axează acum pe subvențiile guvernamentale

cip chip cipuri semiconductor sursa TSMC Foto: TSMC

Discuțiile producătorului taiwanez de cipuri TSMC cu landul german Saxonia cu privire la construirea unei noi fabrici se află într-un stadiu avansat și se concentrează acum pe subvențiile guvernamentale pentru a sprijini investiția, au declarat două persoane familiare cu acest subiect, scrie Reuters.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume și cea mai valoroasă companie listată la bursă din Asia, a semnalat în 2021 că s-ar putea extinde în Germania, membră a UE, unde ar urma să aibă prima sa fabrică europeană.

Uniunea Europeană a anunțat anul trecut Actul european privind cipurile pentru a ușura regulile de finanțare guvernamentală pentru fabricile de semiconductori, în timp ce blocul încearcă să garanteze aprovizionarea după o penurie de cipuri și blocaje în lanțul de aprovizionare în timpul pandemiei COVID-19.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

O persoană informată despre acest subiect a declarat că discuțiile dintre TSMC și Saxonia sunt “serioase și avansate”, iar delegații din landul est-german cu capitala la Dresda, au venit în Taiwan pentru discuții cu TSMC.

Având în vedere costurile mai mari asociate cu fabrica din Germania, inclusiv pentru forța de muncă, TSMC a discutat despre subvențiile pe care le-ar putea obține în schimbul construirii fabricii, a declarat persoana, care a refuzat să fie identificată deoarece discuțiile sunt private.

TSMC a declarat în decembrie că nu există “niciun plan concret” de a construi o fabrică de cipuri în Germania.

În ianuarie, directorul general al TSMC, C.C. Wei, a declarat că firma discută cu clienții și partenerii despre construirea unei fabrici axate pe industria auto în Europa, în funcție de cererea clienților și de nivelul de sprijin guvernamental. TSMC a refuzat să facă alte comentarii.

Guvernele Germaniei și Saxoniei sunt dispuse să acorde subvenții, dar au nevoie, de asemenea, de fonduri suplimentare din partea UE, a declarat cea de-a doua persoană familiarizată cu situația.

“Fără subvenții nu va veni nimeni”, a adăugat persoana respectivă.

Potrivit guvernului landului, oficialii din Saxonia au discutat despre Legea privind cipurile UE cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 6 martie, la Bruxelles.

Ministerul german al Economiei a declarat că nu poate comenta planurile individuale ale companiilor, dar a precizat că guvernul federal este dispus să sprijine și să promoveze proiecte de producție de semiconductori în cadrul Legii europene privind cipurile.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze.

Fabrici noi în Japonia și Statele Unite

TSMC se extinde deja la nivel internațional. A angajat 40 de miliarde de dolari pentru a construi o fabrică de cipuri în statul american Arizona și, de asemenea, construiește una în Japonia și ia în considerare o a doua fabrică în această țară.

Fabrica din Arizona, care se numără printre cele mai mari investiții străine din istoria SUA, va începe producția în 2024. Construcția a fost anunțată după ce SUA a adoptat o lege prin care se acordă subvenții și credite fiscale în valoare de 53 de miliarde de dolari pentru industria cipurilor.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: