Distribuţie Oltenia investeşte 151.000 euro în centrale fotovoltaice

Redacția nov. 19, 2021 0 comentarii
panouri solare, fotovoltaice

Distribuţie Oltenia investeşte peste 151.000 euro, fonduri proprii, în centrale fotovoltaice pentru două dintre staţiile sale de transformare, transmite Agerpres, citând compania.

“Distribuţie Oltenia a demarat un proiect pilot de montare a unor centrale fotovoltaice cu putere instalată de aproximativ 70 kW în două dintre staţiile sale de transformare, pentru acoperirea consumului intern de energie şi îmbunătăţirea calităţii energiei distribuite consumatorilor”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, proiectul se înscrie în rândul obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de operator în cadrul strategiei sale de sustenabilitate. Prima staţie de transformare 110/ 20 kV în care a fost pusă o centrală fotovoltaică este Bărbăteşti, judeţul Gorj, sistemul producând deja primii kWh de energie verde.

Astfel, Distribuţie Oltenia îşi propune să acopere consumul intern de energie de aproximativ 204 MWh/an produs de serviciile interne ale staţiei Bărbăteşti cu energia produsă de panourile fotovoltaice şi astfel să îmbunătăţească randamentul procesului de distribuţie a energiei.

Staţia de transformare 110/ 20 kV Bărbăteşti din judeţul Gorj alimentează cu energie electrică peste 5.600 de consumatori din localităţile Bărbăteşti, Jupâneşti, Sauleşti şi parţial oraşele Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni.

Conform companiei, 96,4% din suprafaţa staţiei sunt sisteme şi instalaţii electrice (echipamente primare, platforme betonate aferente echipamentelor primare, sisteme de comandă şi control, servicii tehnologice), iar pe 810 mp au fost montate 188 panouri fotovoltaice. Sistemul centralei fotovoltaice include panourile fotovoltaice cu o putere instalată totală de 70.5 kW, două invertoare de 33 kW fiecare şi un tablou general CEF, echipat cu întrerupătoare automate.

“Staţia 110/20 kV Hârleşti din judeţul Teleorman, cea de-a doua staţie în care Distribuţie Oltenia montează o centrală fotovoltaice, alimentează consumatorii din comuna Trivale Moşteni. Punerea în funcţiune a centralei va fi finalizată până la finalul anului 2021. Consumul intern de energie al staţiei de transformare Hârleşti se ridică la aproximativ 305 MWh/ an, această cantitate urmând să fie produsă din surse verzi. Pe terenul staţiei de transformare sunt în curs de instalare 188 panouri fotovoltaice pe aproximativ 534 mp, restul de 95 % din suprafaţa staţiei fiind ocupată de instalaţii electrice”, se mai precizează în comunicat.

În aceeaşi direcţie verde, Distribuţie Oltenia a demarat procedurile necesare pentru atragerea de fonduri prin mecanismul financiar norvegian de granturi 2014 – 2021, în vederea atingerii obiectivelor impuse de Uniunea Europeană privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea eficienţei energetice şi a cantităţii de energie obţinută din surse regenerabile.

În plus, Distribuţie Oltenia are în derulare 10 proiecte cofinanţate, în valoare de aproximativ 73 milioane euro cu impact pozitiv în dezvoltarea reţelei şi pregăteşte noi proiecte dedicate instalării de centrale fotovoltaice în staţiile sale de transformare.

Totodată, pentru reducerea continuă a consumului intern de energie electrică din instalaţiile sale, Distribuţie Oltenia a pregătit şi proiectul E-Analytics care urmăreşte implementarea unui noi platforme care să utilizeze toate datele disponibile pentru îmbunătăţirea calculului şi prognozei CPT, prognoza zilnică de energie şi identificarea sustragerilor de energie utilizând algoritmi avansaţi. În acest sens, operatorul a depus un proiect de finanţare pentru obţinerea de fonduri europene în suma totală de 2,9 milioane euro, dintre care contribuţie proprie 1,4 milioane euro.

Distribuţie Oltenia vizează în continuare implementare proiectelor sale de digitalizare, atragerea de fonduri europene şi norvegiene şi îmbunătăţirea procesului de distribuţie în aria sa operaţională.

Sursa foto Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *