Doar 27,8% dintre români au competențe digitale de bază, pe ultimul loc în UE

digitalizare Foto: USAMV

În anul 2021, doar 27,8% dintre românii aveau cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani aveau competențe digitale de bază, un procent care ne plasează pe ultimul loc din UE, informează statistica Today Istat despre „Cetățeni și competențe digitale”, scrie Ansa, potrivit Agenției de presă Rador.

Ultimele locuri sunt ocupate de Italia (45,7%), Polonia (42,9%), Bulgaria (31,2%) și România (27,8%).

Competențele digitale fac parte din Planul de acțiune pentru Pilonul european al drepturilor sociale și din Planul de acțiune pentru educația digitală. Obiectivul țintă stabilit pentru anul 2030 este ca cel puțin 80% dintre cetățeni (utilizatori de internet în ultimele 3 luni și cu vârste între 16 și 74 de ani) să aibă competențe digitale de bază (pentru toate cele 5 domenii identificate prin cadrul 2.0, adică „informații și alfabetizarea datelor”, „comunicare și colaborare”, „creare de conținut digital”, „securitate” și „rezolvare a problemelor”). În 2021, la nivel european această pondere era de 53,9%. Finlanda (79,2%) și Țările de Jos (78,9%) prezentau deja din 2021 valori aproape în concordanță cu obiectivul țintă din 2030. Pentru a atinge același obiectiv, Italia va trebui să înregistreze în anii următori o creștere în medie anuală de 3,8 puncte procentuale.

Foto: USAMV

Comentarii

  1. Nu este exact! Mult mai mulți români competente digitale, decât procentul indicat! Însă ocoliți subiectul înlocuirii serviciilor bancare clasice cu acești roboti, sau aplicații telefonice pentru executarea tranzacțiilor bancare sensibile, sau mă rog mai serioase. Aici este frica omului de rând, de mulțumea de infractori cibernetici care clonează orice!! Și chiar și cei mai vigilenți consumatori , pot fi ușor furați!!! Deci în opinia mea nu este neapărat frica de nou, cât este teama de a te transforma doar într-un număr (de orice) expus și vulnerabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *