Doar 8% dintre români caută activ un loc de muncă în străinătate, în scădere semnificativă față de anii anteriori / Care sunt motivele pentru care românii încă ar pleca la muncă în străinătate

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Doar 8% dintre români caută activ un loc de muncă în străinătate în 2023, procentul fiind în scădere semnificativă față de 13% în 2020 și 22% în 2018, arată un studiu elaborat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group. Principale trei destinații dorite de români pentru a lucra în străinătate sunt Germania, Regatul Unit și Spania.

Astfel, în timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani și la doar 8% anul trecut, ceea ce este mult mai mic decât media globală de 23% în 2023. În același timp, în concordanță cu tendințele internaționale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 față de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Sondajul a constatat că motivele financiare și economice au fost menționate ca fiind principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, respectiv 85% dintre români (64% la nivel global) au indicat acesta ca fiind motivul principal. Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieții, motiv pentru care 77% dintre români (55% la nivel global) ar pleca în străinătate pentru a lucra. O proporție mult mai mare (59%) dintre români, comparativ cu media internațională (35%), au menționat sistemele mai bune de asistență socială și de sănătate ca motive pentru a se muta și lucra în străinătate.

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmați de muncitorii manuali (18%) și profesioniștii în managementul afacerilor (17%). Românii ar prefera să lucreze în Germania, Regatul Unit și Spania ca principale trei destinații pentru a lucra în străinătate, dar topul lor al celor mai dorite țări include și Italia, Statele Unite, Franța, Olanda, Austria, Danemarca și Elveția. În concordanță cu tendința globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

La nivel global, în ciuda provocărilor, precum tensiunile geopolitice, preocupările legate de economie și tendințele de mobilitate virtuală din ultimii ani, mutarea în străinătate pentru căutarea unui loc de muncă rămâne un deziderat pentru cei mai mulți oameni la nivel global, cu 23% dintre ei căutând activ un loc de muncă în alte țări și 63% exprimându-și disponibilitatea de a face acest lucru. Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenți din 188 de țări.

Conform sondajului, care a fost reluat în 2023 după 2018 și 2020, destinațiile cele mai populare la nivel global pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Germania, în timp ce orașele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York, alături de Londra. România a ocupat locul 89 ca destinație, în creștere față de locul 92 în 2018 și în scădere față de locul 78 în 2020.

„În general, putem afirma că atunci când oamenii caută un loc de muncă în străinătate, ei își iau decizia nu pe baza imaginii unei țări, ci pe baza oportunităților de muncă disponibile, a recomandărilor cunoștințelor lor și a cunoașterii limbii,” a declarat Adam Kotsis, Partener și Director Senior la BCG. „Tinerii și persoanele din țări cu populații în creștere rapidă sunt cei mai mobili. Țările în care se vorbește engleza, cu economii puternice, conduc lista destinațiilor principale,” a adăugat el.

Cercetătorii au fost, de asemenea, interesați să afle de ce cei care au optat să rămână în țările lor natale au decis să facă acest lucru. Atât respondenții români (53%), cât și cei globali (54%), au menționat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-și ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atât respondenții globali, cât și românii (33% ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu țara natală ca motiv pentru a nu pleca. În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăți imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *