Dobânzile cresc puternic, după ce Banca Națională a majorat dobânda-cheie

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut puternic miercuri la nivelul de 2,07%, de la 1,81% marți, după ce Banca Națională a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară pentru a lupta cu inflația în creștere.

ROBOR la 3 luni a crescut constant în ultimele săptămâni, dar creșterea de astăzi este cea mai mare. Un nivel similar al ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrat în data de 12 noiembrie 2020.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut, de asemenea, de la 1,89% la 2,16%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

IRCC va înregistra de asemenea o primă creștere după un an și jumătate de scăderi, scrie profit.ro. Pentru perioada octombrie-decembrie, valoarea IRCC aplicabilă va fi cea calculată pe baza dobânzilor din aprilie-iunie de 1,08%, în scădere față de valoarea precedentă de 1,25%, valabilă până la finele lunii septembrie. De la începutul anului viitor, debitorii cu credite variabile în funcție de IRCC vor plăti, însă, rate mai mari. IRCC crește la 1,17% și întrerupe, astfel, un ciclu de șase trimestre consecutive de scădere, pe fondul relaxării monetare a băncii centrale în contextul pandemiei. Noile valori aplicabile din ianuarie se bazează pe cotațiile din intervalul iulie-septembrie.

Băncile folosesc și IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), pentru creditele noi sau pentru creditele care au fost refinanțate începând cu luna mai 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. IRCC urmărește de obicei trendul ROBOR, dar cu întârzierea de trei luni. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Prima majorare de dobândă-cheie

Reamintim că Banca Națională a României (BNR) a decis marți să majoreze dobânda cheie la 1,50% pe an, de la nivelul anterior de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control inflația galopantă care a ajuns la peste 5% și care ar putea depăși ținta băncii centrale, până la finalul anului. Economiștii nu se așteptau încă la o majorare.

Majorarea dobânzii-cheie vine în contextul în care rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,95 la sută, de la 3,94 la sută în iunie, iar în august la 5,25 la sută, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat. Potrivit BNR, creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină.

Această decizie este de așteptat să crească dobânzile în piață, pentru a descuraja creditul și consumul, care alimentează inflația.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Era de asteptat!
    Depozitele rezidentilor au dobanzi modeste.
    Sunt decapitalizate!
    Probabil o sa creasca la depozite cu 0,5% si la credite in jur de 2%.
    Apoi?
    “Pas cu pas” dobanzile trec la nivelul urmator!
    S-au invatat romanii cu dobanzi la 100%!
    Masuri de criza!
    O sa ne vorbeasca Tutankamon in zilele ce urmeaza!
    Toate de la oamenii politici incapabili sa inteleaga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *