BREAKING Banca Națională a majorat dobânda cheie, pentru a lupta cu inflația în creștere galopantă

BNR, banca nationala, banca centrala

Banca Națională a României (BNR) a decis marți să majoreze dobânda cheie la 1,50% pe an, de la nivelul anterior de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control inflația galopantă care a ajuns la peste 5% și care ar putea depăși ținta băncii centrale, până la finalul anului. Economiștii nu se așteptau încă la o majorare.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Economiștii spuneau anterior că nu se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda în această ședință de politică monetară, ci să rămână în expectativă, scria Economica.net.

Majorarea dobânzii-cheie vine în contextul în care rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,95 la sută, de la 3,94 la sută în iunie, iar în august la 5,25 la sută, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat. Potrivit BNR, creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină.

Este de așteptat ca dobânzile să înceapă să crească în piață, după această decizie, pentru a descuraja creditul și consumul, care alimentează inflația.

Estul Europei, primul la majorat de dobânzi

Banca Națională Cehă (CNB) a șocat piața săptămâna trecută, operând o creștere de 75 de puncte de bază a ratei de politică monetară, cea mai mare creștere din 1997 până în prezent, și a transmis că vor veni mai multe majorări, având în vedere faptul că inflația depășește ținta de 2% a băncii centrale.

La fel ca majoritatea țărilor, Cehia se confruntă de asemenea cu dificultăți de aprovizionare și cu costuri în creștere ale transportului și ale energiei, împreună cu o cerere puternică, după ce restricțiile din pandemie s-au relaxat la începutul acestui an, ceea ce împinge toate prețurile în sus.

Alte bănci centrale din Europa, însă, încetinesc ritmul de înăsprire monetară sau mențin politica monetară relaxată, în ciuda creșterii rapide a inflației venite pe fondul unei redresări globale post-pandemice.

Până în prezent, Ungaria este singura altă națiune a Uniunii Europene care a început să înăsprească politica monetară, dar și-a încetinit ritmul săptămâna trecută.

Banca centrală a Poloniei încă nu a operat nicio creștere a dobânzii cheie, precaută să nu intervină în calea revenirii economice.

Sursa foto: BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *