Dobânzile interbancare cresc la cel mai mare nivel din 2014, după ce BNR a majorat dobânda cheie

Dobanda de interventie pexels.com

Dobânzile la care băncile se împrumută între ele, care reprezintă o referință și pentru credite, cresc la cel mai mare nivel din 2014, după ce Banca Națională a crescut dobânda cheie de politică monetară.

ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele mai vechi de 2 mai 2019, a crescut joi, după ședința BNR de miercuri, la 3,53%, față de nivelul de 3,23% miercuri.

Nivelul de joi este cel mai mare din ultimii aproape opt ani: un nivel de mai mare de 3,53% a mai fost atins în data de 24 februarie 2014, de 3,55%.

La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%.

Banca Națională a României (BNR) a decis miercuri să majoreze dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, la nivelul de 2,50 la sută pe an, peste așteptările analiștilor, care prognozau o creștere lentă de numai 25 de puncte de bază.

Decizia BNR vine în contextul în care rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, mult deasupra intervalului țintă, în principal ca efect al continuării scumpirilor din energie.

Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

Foto: Pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *