DOCUMENT EXCLUSIV Liberty Galați (fost Sidex), cel mai mare combinat siderurgic al țării, nu și-a plătit contribuția pentru cogenerare, pentru două termene la rând. ANRE i-a obligat la plata până mâine a unei garanții financiare

Imagini cu sediul administrativ al Combinatului Siderurgic Liberty din Galati Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fosta Sidex, nu și-a plătit, de două ori la rând, contribuția pentru cogenerare către Transelectrica, o obligație pe care o au furnizorii de electricitate din România, combinatul din Galați având, el însuși, o astfel de licență de furnizare (furnizează chiar către combinat), conform unui document obținut de Economedia. Chiar dacă, în cele din urmă, gălățenii au achitat ce aveau de achitat, ANRE le-a impus și o garanție financiară, pentru eventualitatea în care o astfel de situație se repetă. Suma nu este dezvăluită, fiind invocat secretul comercial. Este blurată și în decizie.

„Liberty Galați – Decizie privind constituirea garanţiei financiare de către societatea LIBERTY GALAȚI S.A. ca urmare a neachitării la timp a contravalorii facturilor primite de la Administratorul schemei de sprijin”, este textul unei decizii emise de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie în 21 februarie. Această decizie se referă la faptul că compania a ratat două termene de plată.

„În calitate de furnizor, trebuia să plătească contribuția. Au ratat 2 termene de plată. Administratorul schemei este Transelectrica. Este o procedura pe astfel de cazuri”, spun surse din industrie pentru Economedia.

Într-un extras din decizia obținută de Economedia, vedem cum aceasta are caracter obligatoriu, Liberty are la dispoziție până mâine, 29 februarie, pentru a vira contravaloarea garanției financiare: „Art.2 – În cel mult 2 (două) zile lucrătoare de la data primirii prezentei decizii de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Compania Națională de Transport a Energiei Electrice și Transelectrica S.A. notifică societatea LIBERTY  să constituie garanția financiară în termen de maxim 7 (șapte) zile lucrătoare de la data primirii notificării. Art.3 – Compania Națională de Transport a Energiei Electrice și Transelectrica S.A. si societatea LIBERTY duc la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.”

Am întrebat și la Ministerul Energiei despre această speță. Ministrul Sebastian Burduja a precizat, marți: „Vom contacta ANRE să vedem și punctul lor de vedere, întrucât până la această dată nu au fost sesizări la Ministerul Energiei”.

Bineînțeles, am întrebat și Liberty Galați despre această decizie a ANRE de a-i obliga la plata unei garanții financiare. Compania nu a dorit să răspundă, până la data publicării acestui material.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Se colectează de către Transelectrica și ajunge, în cele din umră, la acei producători de energie în cogenerare ca, de exemplu, Elcen București, Brazi Ploiești (Petrom), Iernut (Romgaz).

Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență se determină de către ANRE, în baza Metodologiei de determinare și monitorizare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență aprobate prin Ordin ANRE. Se poate ajusta la începutul semestrului I și II al fiecărui an, precum și pentru perioada noiembrie-decembrie a fiecărui an. Valoarea unitară a acestei contribuţii, valabilă de la 01.11.2023, este de 0,0099 lei/kWh, exclusiv TVA.

La finalul lunii ianuarie 2024, Liberty a reluat procedurile de repornire a furnalului 5, după multiple opriri în anul 2022. din cauza lipsei de materii prime, după cum scria Monitorul de Galați. La un moment dat, în perioada ceaușistă, aici lucrau 55.000 de angajați, Sidex fiind al doilea mare combinat siderurgic din lume. A fost privatizat în 2004, fiind cumpărat de grupul indian Mittal. În 2019, a fost vândut către grupul Liberty, tot cu proprietari indieni, În 2021, acționarii anunțau că vor investi un miliard de euro pentru a transforma combinatul într-un campion regional în siderurgie. Nu s-a întâmplat acest lucru, ecotaxele, concurența produselor similare din țări care nu plătesc ecotaxe (ucrainene, rusești, turcești, chineze) au lovit dur afacerile Liberty.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *