DOCUMENT Nuclearelectrica a scos discret la licitație, doar pe propriul site și numai pentru două zile, energie la un preț „promoțional”, de aproape trei ori mai mic decât cel pe care-l decontează statul

Elena Deacu sept. 28, 2022 3 comentarii
Nuclearelectrica 3

Compania de stat Nuclearelectrica a scos la licitație, doar pe propriul site și doar timp de două zile, energie la un preț „promoțional”, de numai 450 lei/MWh, în contextul în care energia pe piața liberă se vinde la 3.000-4.000 lei/MWh, iar statul decontează maxim 1.300 lei MWh. Și condițiile impuse în licitație ridică semnul întrebării, în contextul în care este cerut un nivel mic al datoriilor, deși majoritatea furnizorilor mari din piață s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile mamă pentru a cumpăra energia, deoarece nu mai aveau lichidități după ce statul a întârziat să le deconteze facturile plafonate și compensate.

În general, energia se scoate la licitație pe burse, însă licitația Nuclearelectrica a fost listată pe propriul site, într-o secțiune. Totodată, ea a fost valabilă doar două zile: a fost datată 26 septembrie 2022 și s-a încheiat pe 28 septembrie, ora 17.00.

Iar oferta de energie a fost foarte convenabilă: doar 450 lei/MWh, în condițiile în care furnizorii pot deconta de la stat aproape de trei ori mai mult, adică 1.300 lei/MWh, iar prețul pe piața liberă trece chiar de 3.000 lei/MWh.

În plus, toate volumele de energie erau destinate unui singur client, deși toți furnizorii sunt în penurie de energie.

Totodată, condițiile financiare impuse de Nuclearelectrica sunt extrem de restrictive mai ales pentru furnizorii mari. Unele dintre acestea prevăd un raport mic între datoriile și veniturile companiei. Asta în contextul în care majoritatea marilor furnizori s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile-mamă, pentru a avea bani să cumpere energie pentru a putea să continue să alimenteze clienții. Marii furnizori au rămas fără lichidități, după ce au fost nevoiți să cumpere energie scump și să o vândă la preț plafonat și cu compensare către clienții finali, iar statul a întârziat să le deconteze facturile.

Cantitatea de energie electrică vândută de Nuclearelectrica se ridica la 20.160 MWh și ar fi suficientă pentru a alimenta mii de clienți.

Licitația mai vine și cu neclaritate a perioadei de livrare, fără a fi precizate criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru. 

Economedia a cerut un punct de vedere de la Nuclearelectrica și îl va publica de îndată ce îl va primi.

DOCUMENT – Oferta-publica-de-vanzare SNN

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *