Liderii PSD au prezentat astăzi într-o conferință de presă un buget alternativ de stat. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a criticat guvernul Cîțu pentru amânarea proiectului bugetului pe 2021 și a acuzat o așa-zisă politică de austeritate. Programul PSD continuă linia bugetelor din perioada Dragnea, cu accent pe stimularea creșterii economice prin majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor.
De asemenea, proiectul de buget alternativ al PSD nu prevede nici o reformă structurală.
Principalii indicatori ai proiectului alternativ de buget al PSD:
– Deficit bugetar de 7.26% din PIB
– Creștere economică de 4%
– Venituri bugetare de 374 miliarde de lei
PSD prezintă o creștere a veniturilor bugetare cu +15,2% față de anul 2020, în plină pandemie, și prezintă următoarele surse pentru creșterea acestor venituri la buget:
Creșterea veniturilor fiscale: +7,6 miliarde lei. (Creștere investiții și consum, Reducere fraudă TVA, Accize conform calendarului UE)
Sume primite de la UE: +14,5 mld. lei (Bugetele multianuale ale UE, PNRR – un program de relansare economică, SURE)
Creșterea încasărilor din contribuții: +12,1 miliarde de lei (Recuperare arierate, Creștere salariu minim și mediu, Creșterea nr. salariaților)
Vânzarea licențelor 5G: +2,5 mld. lei
De asemenea, PSD promite creșterea salariului minim pe economie la 2.460 lei
”Datoria publică a României este 100 miliarde de euro. Trebuie să ieșim din cercul vicios al austerității în care ne afundă Cîțu și ceilalți. Trebuie să dezghețăm economia, să generăm mai multe venituri prin scheme de ajutor de stat și creșterea puterii de cumpărare a românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.
PSD propune și un program numit ”Patriotismul economic”, care preevede relansarea programului Fabricat în România. Ciolacu a spus că programul urmărește promovarea produselor și serviciilor realizate de companii românești, indiferent dacă acționariatul companiilor este autohton sau străin. ”Nu discutăm de acționariatul companiilor, dimpotrivă, chiar încurajăm investițiile străine”, a spus Ciolacu.