Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat recent finanțarea a două noi fonduri de investiții care vor primi alocări prin această investiție din cadrul PNRR.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Gestionat de către Fondul European de Investiții, REF finanțează fonduri care investesc în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.
„Continuarea procesului de alocare a fondurilor din REF, conform strategiei de investiții, este un pas important asumat de către Guvernul României pentru dezvoltarea pieței de capital de risc în țara noastră, prin colaborarea cu Fondul European de Investiții în calitate de administrator. Invităm echipele eligibile să analizeze această oportunitate de finanțare și să aplice în perioada imediat următoare”, a spus Alin Marius Andrieș, președintele Comitetului de Investiții.
Fondurile Sparking Capital II si PCP SEE II au primit aprobarea Comitetului pentru suma totală de 30 de milioane de euro, urmând ca semnarea acordurilor de contribuție dintre FEI și administratorii de fond să aibă loc în următoarele luni.
Fondul Sparking Capital II își propune să extindă și să consolideze strategia de investiții early-stage în tehnologie, continuând succesul primului fond administrat de aceeași echipă.
Cu un focus pe sectoare cheie precum tehnologia informației, software business-to-business, inteligența artificială aplicată, digitalizarea proceselor de producție, fintech și software pentru real estate (proptech), Fondul Sparking Capital II va susține mediul privat prin soluții tehnologice avansate.
PCP SEE Fund II este administrat de către Provectus Capital Partners, o echipă cu rădăcini în Croația, care și-a extins activitatea în întreaga regiune a Europei de Sud-Est, unde a investit peste 150 milioane euro prin primul său fond.
Noul fond va investi în companii mature și va avea o strategie multisectorială axată pe sănătate, produse pentru consumatori și servicii pentru afaceri. Recent, PCP a anunțat deschiderea unui birou la București.
Aceste două noi alocări contribuie la dezvoltarea ecosistemului de private equity și venture capital din România și la dezvoltarea economiei românești.
Până acum, incluzând aprobările sus-menționate, Comitetul a aprobat contribuții în valoare de 242,5 milioane de euro în 13 fonduri, iar fondurile deja active au investit aproximativ 90 de milioane de euro în companii românești.
Implementarea se află abia la inceput, fiecare fond având la dispoziție primii 5-7 ani de existență pentru a crea un portofoliu de investiții. Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.
Apelul pentru selecția fondurilor în care REF va investi a fost lansat în august 2022 și este în continuare deschis, până la sfârșitul anului 2025.