Dragoș Cabat, despre o victorie a lui Simion în alegeri: Există o posibilitate foarte mare să fim retrogradați de agențiile de rating și costul la care s-ar putea împrumuta România pe viitor ar fi mult mai ridicat / Va crește TVA de la 19% la 21%

Dragos Cabat - Analist Economic Sursa foto: Facebook/ Dragos Cabat - Analist Economic

Rezultatul alegerilor prezidențiale din România au transmis deja un efect negativ pe burse și asupra costurilor de împrumut ale țării. Iar o victorie în turul al doilea a lui George Simion ar avea și alte rezultate asupra costurilor de împrumut ale țării, avertizează analiștii economici. Ei spun, însă, că România nu va intra în incapacitate de plată.

Analistul Dragoș Cabat a declarat pentru Economedia că “există un risc major, mai ales dacă alegerile vor fi câștigate de candidatul care reprezintă partea să zicem suveranistă sau izolaționistă, partea care nu este deschisă către partenerii noștri europeni, există o posibilitate foarte mare să fim retrogradați de agențiile de rating și, în situația aceasta, costul la care s-ar putea împrumuta România pe viitor ar fi mult mai ridicat și chiar s-ar putea să găsim mult mai greu bani pe care să-i împrumutăm de la de la partenerii noștri din exterior, pentru că împrumuturile de pe piața internă totuși au o limită și practic, nu se poate împrumuta statul suficient cât să să susțină un deficit de 7%, de 10%, depinde cât va fi între aceste două limite. Așa că acesta este motivul îngrijorării tuturor investitorilor.”

Dragoș Cabat crede că această perioadă de volatilitate din piață va mai dura două săptămâni, până acum vom ști numele președintelui, dar atenționează că este posibil să avem o schimbare și de guvern sau de componență a guvernului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

El mai avertizează că România are de rezolvat problema deficitului, puțin discutată în campania electorală: “Au evitat toți candidații să spună. A fost chiar și o întrebare la un moment dat, ce se va întâmpla economic, cum se va ieși din situația deficitului mari pe care îl are România și care ar fi primele măsuri.  Și toți au evitat să spună ceea ce știm deja cu toții de fapt, și anume că va crește TVA-ul cu două, zic eu, două, nu mai multe, să sperăm, puncte procentuale, deci de la 19 la 21% este clar că se va întâmpla asta, nu se poate cu scăderea taxelor sau alte nebunii pe care le-au mai spus candidații. Din păcate, pe termen scurt avem o problemă și pe termen scurt această problemă se poate rezolva doar prin majorarea taxelor.”

În același timp, România se pregătește ca luna viitoare să fie evaluată de agențiile de rating, iar riscul să ajungă la “junk” este ridicat.

“Dacă rezultatul alegerilor prezidențiale va fi unul nefericit pentru România adică să câștige reprezentantul izolaționiștilor, să zicem așa, atunci scăderea rating-ului este aproape garantată. Dacă vom avea celălalt candidat, adică Nicușor Dan, să câștige, nu înseamnă că am scăpat automat în scădere a ratingului. Dar s-ar putea agențiile de rating să ne mai ofere încă un de șase luni, încă să ne lase sub evaluare. Dar tot va trebui să să luăm aceste măsuri reducere a deficitului, ceea ce înseamnă în prima instanță atât tăierea unor cheltuieli, dar reale, nu așa pe hârtie și cum au fost fost poveștile din prima jumătate a anului, dar cel mai sigur și cel mai ușor și creșterea veniturilor bugetare, ceea ce se traduce prin creșterea TVA-ului.”, adăugat Dragoș Cabat.



Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.