În cazul companiei Carfil, care produce drone militare în parteneriat cu americanii de la Periscope Aviation, există un proiect prin care sunt propuse statului român drone rezistente la bruiaj, care să fie folosite în Delta Dunării, unde sunt zone afectate de războiul electronic ruso-ucrainean, transmite în exclusivitate TechRider, care citează o sursă apropiată de cele două companii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În România sunt dezvoltate șase proiecte de drone militare, iar primele două fabricate în acest an, „Cuda” și „Sirin”, sunt modele de recunoaștere cu patru elice (quadcoptere) cu capabilități ridicate anti-jamming.
Cuda poate transporta 1,5 kg de echipament și senzori, are o autonomie în zbor de 26 de minute și poate ajunge la o altitudine de 4.000 de metri. Sirin are o capacitate de încărcare utilă de 14,5 kg și un timp de zbor de 36 de minute, ajungând la un plafon de 5.000 de metri. Modelul Sirin este, de asemenea, potrivit pentru operațiuni maritime datorită rezistenței sale la condiții dificile.

Potrivit directorului Carfil, Mircea Petru Tanțău, anul acesta vor fi produse aproximativ 50 de drone militare în România.
Din cauza bruiajului folosit la scară largă, atât rușii, cât și ucrainenii au început să folosească în război tot mai multe drone controlate prin fibră optică.
Acestea sunt vehicule aeriene fără pilot legate de o stație la sol prin intermediul unui cablu subțire de fibră optică. Acest cablu transmite semnale de control și date cu lățime mare de bandă, inclusiv fluxuri video în timp real, fără riscul de bruiaj sau interceptare a frecvențelor radio. În timp ce cablul oferă comunicații sigure, acesta poate limita manevrabilitatea și raza de acțiune. Mai mult, în anumite condiții fibra optică poate trăda locul în care se află pilotul.