Compania Națională de Investiții Rutiere a anunțat miercuri că au fost depuse cinci oferte, de la constructori români, italieni și bulgari, la licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Focșani – Brăila, o investiție finanțată din fonduri europene, cu o valoare de 5,3 miliarde lei.
Cele cinci oferte primite de la asocieri și constructori din România, Bulgaria și Italia:
1. Ofertant unic WEBUILD SPA-MILANO (Italia)
2. Asocierea TRACE Group Hold (Lider, Bulgaria) – Tancrad – Citadina 98, Add Global Design, Creative Road Design Primacons Group SRL-Drum Asfalt – Olroad Construct
3. Asocierea SA&PE Construct (Lider, România) – Spedition UMB – Tehnostrade SRL – Arcada Company
4. Asocierea CONI (Lider, România) – Pimk – TQM Management
5. Asocierea DANLIN XXL (Lider, România) – Intertranscom Impex SRL – Groma Hold LTD.
Contractul pentru această investiție finanțată din fonduri europene are o valoare de 5,3 miliarde lei, iar durata de realizare este de 42 de luni, din care 6 luni pentru proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.
Drumul Expres Focșani – Brăila, cu lungime de 73 kilometri, va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești – Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila – Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța. Contractul a fost licitat într-un singur lot, devenind, astfel, cel mai lung tronson de drum de mare viteză care va fi construit în cadrul unui singur contract.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Am inclus criterii de evaluare noi în documentația proiectului, respectând angajamentele naționale față de obiectivele de dezvoltare socială, politicile de mediu privind schimbările climatice și inovare. Astfel, oferta financiară are o pondere de 40%, iar în oferta tehnică (60%) am inclus următorii factori de evaluare cu procentele aferente:
• 6% pentru creșterea incluziunii sociale (angajarea forței de muncă de pe plan local/șomeri/persoane cu dizabilități)
• 5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : materiale sustenabile pentru construcții
• 5% Emisii CO 2/Schimbări climatice : pentru utilaje sustenabile (hibrid/electrice)
• 6 % pentru utilizarea Building Information Modelling (BIM).
Chiar dacă am decis licitarea într-un singur lot, viitorul antreprenor va putea deschide circulația pe segmente de drum funcționale independent”, a precizat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Capacități tehnice:
Drumul Expres Focșani – Brăila va avea două benzi pe sens (4 X 3,50 metri), bandă mediană (lățime 3 metri), acostament consolidat (2 X 2,25 m) și parapete de beton tip New Jersey pentru zona mediană.
Pe traseul din județele Vrancea și Brăila sunt prevăzute 57 de structuri (poduri și pasaje) și șase noduri rutiere:
• Nodul Focșani (intersecție A 7)
• Milcovul (DN 23 A),
• Măicănești (DN 23),
• Corbu (DN 23),
• Siliștea (DJ 221 C)
• Nodul rutier Brăila (intersecție Drum Expres Buzău-Brăila)
Garanția lucrărilor este de 5 ani.
Dotările Drumului Expres:
• 2 Parcări de Scurtă Durată (stânga + dreapta) cu 120 de locuri și platformă de cântărire inclusă respectiv Spații de servicii tip S 1 (stânga + dreapta) cu 150 locuri parcare, prevăzute cu spațiu rezervat pentru benzinărie și spațiu pentru comerț/alimentație publică.
• Centru de Întreținere și Coordonare (CIC) și Centru de Monitorizare și Informare.