Șoferii care vor să ajungă în Cluj-Napoca vor scăpa din această săptămână de traversarea orașului Turda sau de ocolirea prin Florești. Va fi inaugurat drumul expres între DN 1 și Autostrada A3.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -

Asocierea de constructori români şi spanioli realizează ultimele lucrări şi efectuează testele finale pentru deschiderea circulaţiei pe drumul expres între Turda şi Dej (5 km) săptămâna aceasta, a anunţat luni pe Facebook, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, transmite Agerpres.
„Au fost finalizate testele de iluminat de pe DEx4 (drumul de legătură A3 – DN1)! Asocierea de constructori români şi spanioli realizează ultimele lucrări şi efectuează testele finale pentru deschiderea circulaţiei, săptămâna aceasta”, a scris Pistol.
Potrivit acestuia, după deschiderea circulaţiei, DEx4 (5,02 km) va fluidiza traficul rutier în zona municipiului Cluj-Napoca şi a localităţii Tureni.
Asociația Pro Infrastructură afirmă că deschiderea va avea loc miercuri sau joi, iar ciotul îi va scuti pe șoferi de zecile de minute pierdute în Turda.
Asociația transmite că inaugurarea vine cu 5 luni de întârziere.
Contractul a fost semnat în 28.07.2023 cu o asociere condusă de Dimex pe aproape 563 milioane lei fără TVA, cu 18 luni de execuție directă pe un proiect tehnic întocmit anterior de Explan. Ordin începere: 21.08.2023, deci februarie 2025 termen de finalizare inițial.
Însă API afirmă că Dimex a absorbit fără pauze în șantier șocul insolvenței Autotehnorom și plecarea din asociere a OPR Asfalt. „Întârzierea de 5 luni este semnificativă dar nu dezastruoasă, mai ales dacă ne uităm la alți constructori cu pretenții”, arată Asociația.
API mai susține că bretelele DEx4 care se conectează la A3 sunt nejustificat de lungi (2,3 km per buclă) și limitate la 60 km/h. „Ori lungi și rapide, ori scurte și lente. Adăugăm și consolidările-mamut cu zidurile de sprijin supradimensionate de pe fiecare parte a bretelelor. În opinia noastră, o risipă de bani nejustificată: 22 milioane euro/km, mult chiar și în dealurile transilvănene buclucașe”, arată API.