Drumuri în munți: Cele mai frumoase trasee din România, clasificate de o platformă de călătorii

Transagarasan-Toamna-si-Iarna-DeasupraMuntilorRomaniei-2 Sursa foto: https://muntiiromaniei.ro/

Cu toate minusurile sale la capitolul infrastructură, România are totuși și câteva drumuri care intră în top. Cel puțin într-un top turistic: platforma de vacanțe Travelminit.ro a făcut un clasament al celor mai frumoase drumuri din România și enumeră și câteva destinații pe care le poți accesa o dată pornit la drum – o astfel de călătorie includ peisaje spectaculoase de munte și obiective ca peșteri și lacuri de munte, dar și monumente naturale

Transfăgărășan

 

Transfăgărășan care este considerat de către mulți ca fiind unul dintre cele mai frumoase drumuri din Europa și chiar din lume. Acesta străbate Munții Făgăraș, legând regiunile Muntenia și Transilvania, și se întinde de-a lungul a 152 de kilometri, fiind cel mai lung drum rutier din România. Cât timp îl parcurgi, își propunem să vizitezi lacul și cascada Bâlea, cetatea Poenari, și tunelul Capra.

 

Transrarău

 

Transrarău poartă reputația de „Drumul comorilor” și străbate munții omonimi, de-a lungul a 28 kilometri, la altitudinea de 1400 m, între localitățiile Chiril și Pojorata. Pe parcurs, turiștii pot să admire  peisaje de basm, dar și monumentele naturale Pietrele Doamnei și Șaua Fundu Colbului.

Transalpina

Foto: Travelminit.ro

 

Transaplina măsoară 148 de kilometri și este cea mai înaltă șosea de la noi din țară, atingând altituinea maximă de 2145 m în Pasul Urdele. Drumul montan unește localitățile Novaci și Sebes și străbate județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Cei care traversează Transalpina, pot să viziteze mănăstirea și peștera Polovragi, peștera Muierilor, lacul vidra și hamacele din Baia de Fier.

Transbucegi

 

Transbucegi, cunoscut și sub denumirea de Drumul Babelor, este o rută montană fascinantă ce oferă acces către minunatul peisaj al Munților Bucegi. Drumul străbate serpentine spectaculoase și oferă priveliști uluitoare de-a lungul a 16 kilometri, între județele Prahova și Dâmbovița. Printre atracțiile pe care nu trebuie să le ratezi în călătoria ta se numără lacul Bolboci, peștera Ialomiței și monumentele naturale Babele și Sfinxul, notează platforma.

Adăugăm aici și Transsemenic

TransSemenic este drumul care traversează masivul Semenic, una dintre cele mai pitorești zone din vestul țării.

Foto: ghidulbanatului.ro

Drumuri închise 

În decembrie, Ministerul Transporturilor a modificat Regulamentul de Funcționare al Drumului Național 7 C – Transfăgărășan respectiv DN 67 C -Transalpina pentru a permite redeschiderea temporară a tronsoanelor de altitudine care se închid toamna și se redeschid la începutul verii.  Actualul Regulament, actualizat în 2021 prevede închiderea completă a sectoarelor Piscu Negru-Bâlea Lac-Bâlea Cascadă (Transfăgărășan) și Rânca -Obârșia Lotrului (Transalpina) între 20 octombrie și 30 iunie, în funcție de condițiile meteo, dar nu permite și o redeschidere temporară a tronsoanelor închise dacă după închiderea circulației vremea se îmbunătățește semnificativ, potrivit unui Proiect de Ordin comun al Ministrului Transporturilor și Internelor pe care l-a consultat Economedia. În 2023, circulația pe tronsoanele de altitudine de pe Transfăgărășan și Transalpina a fost redeschisă la jumătatea lunii iunie și închisă din 6 noiembrie (detalii aici). Detalii AICI

Sursa foto: https://muntiiromaniei.ro/

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *