Dublă „lovitură” pentru SRI, în perioada Guvernului interimar: Primește terenuri în Băneasa și i se aprobă 110 milioane euro pentru spitalul din Balotești

SRI

Două proiecte legislative care vizează SRI apar în consultare publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, înainte să intre la aprobare în ședințele de Guvern ce vor fi ținute în următoarele 30 de zile. Unul vizează cedarea unor terenuri pe care statul, prin ministerul Finanțelor, abia le primise de la Romaero Băneasca, pentru stingerea unor obligații bugetare, iar al doilea este despre aprobarea indicatorilor bugetari ai spitalului Agrippa Ionescu, din Balotești, pe care Ministerul Dezvoltării îl face, pentru Serviciu.

Cel mai important, ca impact social și financiar, este unitatea de la Balotești, Agrippa Ionescu. Aceasta nu reprezintă o mutare a spitalului din București, ci o structură nouă, de la 0, un spital de urgență mult mai mare decât cel de acum, din Capitală. Aflăm din Nota de Fundamentare a HG că noul spital va avea o suprafață totală de 30 de hectare, din care ambulatoriul propriu-zis 51.000 de mp, pe șapte niveluri, subsol, demisol, parter, patru etaje și va costa 579 milioane lei, din care contribuția SRI este de 2,2 milioane lei (cheltuieli pentru amenajarea terenului și pentru asigurarea utilităților). 576 de milioane lei este contribuția statului, prin Compania Națională de Investiții aflată în subordinea Ministerul Dezvoltării.

40 de luni va dura construcția spitalului din Balotești și, la final, va avea o capacitate de 410 paturi în regim de spitalizare continuă și 26 de paturi pentru spitalizare zilnică, plus anexe, dar și o unitate de învățământ universitar și cercetare științifică, care va include sălii de curs, un amfiteatru.

Spitalul va fi adaptat și noii realități pandemice, deși va fi funcțional, cel mai devreme, în 2025. „Impactul major al pandemiei COVID-19 asupra domeniului medical şi al sănătăţii, ceea ce a necesitat accesarea instrumentelor de sprijin ale Uniunii Europene acordate statelor membre, inclusiv României, a condus la modificarea substanţială a viziunii asupra proiectului realizării unui nou sediu al Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu”. În noul context socio-economic, s-a impus reevaluarea proiecţiei de modernizare şi dezvoltare a Spitalului, prin racordarea la noua realitate macroeconomică determinată de pandemia de COVID-19. Astfel, necesitatea şi oportunitatea investiţiei derivă atât din contextul actual tehnico-administrativ şi bugetar, prezentat mai sus, cât şi din obligaţiile ce revin Serviciului Român de informaţii, prin unităţile sanitare proprii, pentru dezvoltarea unei infrastructuri adecvate”, este precizat în NF.

O altă problemă ridicată, care face încă și mai necesară ridicarea acestei unități, este proliferarea în România a cazurilor de cancere. Cel puțin, aceasta este viziunea Serviciului: „În contextul creşterii semnificative şi continue, tendinţă previzionată pentru următorii ani, a numărului de cazuri oncologice, tratamentul complex în echipă multidisciplinară a acestor pacienţi are o semnificaţie deosebită, ceea ce necesită completarea amenajărilor existente, aspect care nu poate fi realizat în actualele condiţii de către sediul din Bucureşti al spitalului”

Despre toate secțiile din cadrul viitorului spital, puteți citi în anexa postată pe site-ul MADR.

Actualul spital Agrippa Ionescu funcționează în strada Ion Mincu din București, într-o clădire închiriată de SRI și care este construită în urmă cu mai mult de 100 de ani. De asemenea, după cum spune, Serviciul, nici dotările lui nu mai sunt potrivite cerințelor și stardardelor secolului 21.

Fostele terenuri ale Romaero

Într-un alt proiect de HG, pus de asemenea pe site-ul SGG, SRI primește spre adminstrare trei terenuri cu o suprafață totală de 3.500 mp în cartierul Băneasa, din București, care au o valoare contabilă cumulată de 6,6 milioane lei. Anterior, aceste terenuri fuseseră cedate de Romaero, o companie controlată de stat (prin Ministerul Economiei) în contul unor datorii bugetare. Terenurile au ajuns temporar la Finanțe, în iulie. Acum, în octombrie, ministerul Finanțelor le dă SRI.

Toate terenurile sunt situate pe Bulevardul Ficusului 44, unde se află Romaero, și se învecinează cu un teren pe care SRI îl are deja în administrare de la stat, încă din 2007. Serviciul a motivat că are nevoie de respectivele terenuri pentru activitate informativă legată de probleme de siguranța națională.

„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. – (1) Se aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Serviciului Român de Informații a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, situate în municipiul Bucureşti, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru desfăşurarea activităţilor specifice domeniului informațiilor privitoare la securitatea națională; (2) Bunurile imobile, proprietatea publică a statului, prevăzute la alin. (1), sunt date în administrare cu condiţia menţinerii, pe o perioadă de 5 ani, a interesului public național.

Art. 2. – Predarea-primirea bunurilor imobile prevăzute la art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în HG.

Platforma Romaero din nordul Bucureștiului se află în imediata apropiere a aeroportului Băneasa, foarte aproape de polul de birouri din Pipera – Tunari. În total, platforma are 34 de hectare, din care circa 16 hectare urmează să fie scoase la vânzare. Pe o mare parte dintre acestea se află și clădiri, nefolosite de companie în ultimii 30 de ani. Compania Romaero, cu o istorie de 100 de ani, este specializată în reparații de avioane și elicoptere, este în restructurare, sub administrarea Casei de Insolvență Transilvania. La momentul intrării sub administrare, înregistra datorii de 540 de milioane lei, cel mai mult, la stat. Anul trecut, a beneficiat de o ștergere cu 50% a datoriei, iar pentru restul este în proces de vindere a unor active.

Comentarii

 1. Toata risipa bugetara este egala cu cval lucrarilor ce trebuiau facute de CNI intre Campina si Bradet.
  Un DJ de 38 km ar degreva traficul de pe Valea Prahovei.
  Varianta de ocolire a traficului infernal de pe Valea Ph.
  CNI este pe chituci si incaoabila sa modernizeze DJ 101 dintre Ph( Patria Hotilor) si Bv (Bani Vanturati).
  PM nu avem!
  Presedintele are girofar!
  Are dureri la basca de romani!
  Romanii multi si prosti stau in trafic!
  Facem spitale la securisti si spioni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *