„Duduie” termocentralele pe gaz. Importăm și curent pentru consumul intern

OMV Petrobrazi

De câteva săptămâni, producția de energie în termocentralele ce funcționează cu gaz este, aproape liniar, la 1.750 – 1.800 MWh, spre maximul posibil din prezent. Merg din plin toate grupurile pe gaze, adică nu multe, Brazi (Petrom), Iernut (Romgaz – subcapacitată, o nouă facilitate este în construcție) și Elcen, care produce agent termic și electricitate.

Temrmocentralele pe gaze au urcat către acest nivel de producție odată cu răcirea semnificativă vremii, până atunci ele funcționând la 1.300-1.400 MWh. Este mai multă nevoie de electricitate din gaze pentru că a crescut consumul și pentru că centralele de acest tip reglează sistemul. Sunt cu pornire aproape imediată, spre deosebire de cele pe cărbune, și stabilizează SEN.

Azi, spre exemplu, un consum orar de circa 8.300 MW este acoperit de Hidroelectrica (în jur de 2.000 de MW), de termo pe gaz, de Nuclearelectrica – 1.380 de MW, de termo pe cărbune – 1.100 MW. Eolianul și solarul aproape că nu contează. Totalul producției interne ajunge la circa 7.200 MW.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Importul net este de circa 1.100 MW, însă nu este clar dacă pentru că trebuie acoperit un deficit intern de producție sau pentru că traderii au găsit o energie mai ieftină în vecini (este posibil să fie cumulul acestor factori). De obicei, România este net exportator de curent atunci când funcționează din plin sursele de energie cele mai ieftine, eolianul, solarul și hidro. Această energie este ieftimă, deci competitivă pe orice piață. Dacă sunt prețuri mai bune în vecini, atunci această energie ieftină ajunge acolo unde este cerută și, evident, plătită.

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. nu lasam 90 000 de familii sa-si produca 75% pentru consum intern.
    Mai bine le bagam bete-n roate cu Casa Verde!
    Baietii destepti stiu de ce.

  2. Mințiți de înghețată apele. Energia dein cărbune este foarte ieftină (cea mai ieftină din hidrocarburi). Însă NU I SE MAI DA VOIE SA INJECTEZE IN SISTEM, iar cei care o mai fac, sunt copleșiți de certificatele verzi pe care trebuie sa le plătească pentru a subvenționa energia verde (fotovoltaic și eolian). Problema este, din 01.01.2026 când se vor închide de tot aceste termocentrale pe cărbune, pentru că nu vor mai avea voie să funcționeze (să le mulțumim ălora care au negociat PNRR-ul), și evident că nu va mai avea cine sa subvenționeze certificatele verzi, cine credeți că va plăti diferența de preț la energia asta “ieftină” la care și noi plătim deja certificate verzi???

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.