Corespondență de la Atena, de la Eurelectric Power Summit 2024:Compania germană E.ON explorează opțiunea vânzării afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România, a declarat Leonhard Birnbaum, CEO E.ON, la Eurelectric Power Summit 2024, scrie publicația InvestEnergy.ro.
„De fapt, spun că vom explora opțiunile noastre. Întrebarea este, riscurile și randamentele justifică capitalul pe care îl avem acolo? Așadar, explorăm opțiunea, nu am spus-o, și până când nu am explorat opțiunile noastre nu vom lua o decizie. Dar, motivul este profilul de risc și randament. Vom decide de fapt asupra opțiunilor odată ce avem ofertele și până atunci nu luăm nicio decizie”, a declarat Leonhard Birnbaum, CEO E.ON.
Întrebat cum comentează politica Guvernului român referitoare la plățile schemei de compensare a tarifelor din România, Leonhard Birnbaum a spus că a avut prea des dificultăți în a înțelege care este schema în ultimii ani.
„Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o țară, atunci întreb, voi obține un randament pentru această investiție semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec. Deci pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, previzibilitatea unei țări ca investitor. Dacă schimbi regulile prea des, atunci investitorii vor spune că nu știu. Nu voi face acum o clasificare a reglementărilor. Dar aș spune că aveți în special pe partea de retail unele reglementări care erau complet disproporționate. Deci riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de masiv încât a fost cu adevărat complet în 2022 și la începutul anului 2023. Și așa ne uitam la asta și am spus că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câștiga în 20 de ani. Și asta este inacceptabil”, precizează acesta.
Amintim că ultimii ani au adus câteva exit-uri majore din piața de furnizare de energie din România: italienii de la Enel au vândut toate afacerile din România către grecii de la PPC, iar cehii de la CEZ au vândut furnizarea din România către fondul australian Macquarie, iar ulterior compania a fost achiziționată de Premier Energy.
La începutul lunii martie, compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, s-a arătat interesată să cumpere un furnizor de energie și gaze.
Consiliul de Administrație al companiei a convocat adunarea generală a acționarilor în acest sens. „Aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și/sau de reprezentare juridică externă a SNGN Romgaz SA necesare pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni/active/ în cazul unui transfer de business de la o societate care activează în domeniul furnizării energiei electrice și a gazelor naturale”, conform unui anunț publicat la Bursa de Valori București (BVB).