Economia americană a revenit pe creştere în trimestrul al treilea, după două trimestre consecutive de contracţie

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o revenire peste aşteptări în trimestrul al treilea, după două trimestre consecutive de contracţie, conform unei prime estimări publicate joi de Departamentul american al Comerţului, informează Reuters, citat de Agerpres.

Conform acestei estimări, PIB-ul SUA a înregistrat o creştere de 2,6% în ritm anual în perioada iulie-septembrie 2022, după o contracţie de 0,6% în trimestrul al doilea. Cifra anunţată de Departamentul american al Comerţului este peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 2,4%.

Chiar dacă noile cifre arată că economia americană nu este în recesiune, şansele unui astfel de scenariu se înmulţesc pe măsură ce Rezerva Federală continuă să majoreze dobânzile pentru a contracara cea mai ridicată inflaţie din ultimii 40 de ani, iar scumpirea creditului va conduce la diminuarea cheltuielile de consum.

În trimestrul al treilea, cheltuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică din SUA, au încetinit până la un avans de 1,4%, de la o creştere de 2% în trimestrul aprilie-iunie.

Cheltuielile de consum sunt susţinute de o piaţă a muncii solidă, care duce la creşterea salariilor. Conform noilor date anunţate joi, separat, de Departamentul Muncii, numărul solicitărilor iniţiale de alocaţii de şomaj depuse în săptămâna care s-a încheiat la 22 octombrie a crescut cu 3.000 până la 217.000 de solicitări.

Analiştii sunt de părere că datele care arată că economia americană a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea nu vor modifica intenţia Fed de a majora dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază la reuniunea de politică monetară de săptămâna următoare. În total, Banca centrală a SUA a majorat dobânda de bază de la un nivel apropiat de zero în martie până la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, în ceea ce a constituit cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare din ultima generaţie.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *