Economia Chinei și-a recăpătat impulsul în luna august

G4Media sept. 15, 2023 0 comentarii
Imobiliare China

China a publicat vineri o serie de indicatori economici peste așteptări pentru luna august, după o salvă de măsuri de sprijin din partea Beijingului pentru a stimula creșterea celei de-a doua economii mondiale, scrie Le Figaro.

Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au crescut luna trecută cu 4,6% în ritm anual, potrivit cifrelor oficiale ale Biroului Național de Statistică (BNS). Analiștii intervievați de agenția Bloomberg se așteptau la o accelerare mai moderată (3%), după o creștere de 2,5% în iulie a acestui indice, care este urmărit îndeaproape de piețe. Aceasta a fost prima sa accelerare din iunie și cea mai mare creștere din luna mai.

În ultimele săptămâni, guvernul și-a intensificat anunțurile privind scutirile de taxe pentru gospodării și întreprinderi pentru a susține consumul. Cu toate acestea, activitatea continuă să fie penalizată de încetinirea economiei mondiale, care apasă asupra cererii de bunuri chinezești și, prin urmare, asupra exporturilor, dar mai ales de problemele din sectorul imobiliar.

Pentru a revigora acest sector crucial, mai multe orașe mari, printre care Beijing și Shanghai, și-au relaxat criteriile pentru creditele ipotecare, în timp ce cumpărătorii aflați la prima achiziție au obținut o renegociere a ratelor de împrumut. Fără rezultate imediate: prețurile proprietăților imobiliare au scăzut din nou pe parcursul lunii august în China. Potrivit cifrelor BNS, 52 de orașe dintr-un panel de referință de 70 sunt acum afectate de această scădere, față de 49 în iulie și 38 în iunie.

Producția industrială a accelerat puternic în luna august (+4,5% în ritm anual). Aceasta a fost mult mai rapidă decât în iulie (3,7%) și peste așteptările analiștilor (3,9%). În mod logic, rata șomajului a scăzut ușor luna trecută în China pentru întreaga populație activă, la 5,2%, potrivit cifrelor oficiale care nu mai includ rata pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, după un nivel record în iunie (21,3%). În China, rata șomajului este calculată doar pentru zonele urbane și, prin urmare, oferă doar o imagine parțială a situației.

Investițiile în capital fix au încetinit la 3,2% în ritm anual în primele opt luni ale anului. Aceasta este a patra lună de scădere pentru acest indicator, care reflectă cheltuielile pentru proprietăți, infrastructură, echipamente și utilaje – sectoare pe care guvernul s-a bazat în trecut pentru a stimula activitatea.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *