Economia chineză, a doua mare economie a lumii, a încetinit semnificativ în al doilea trimestru

Yuan, China Foto: Pixabay.com

Economia chineză, a doua mare economie a lumii, a încetinit semnificativ în al doilea trimestru al acestui an, o dovadă a efectelor carantinei asupra activităţii economice, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Datele oficiale publicate vineri arată că Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu doar 0,4% în trimestrul aprilie-iunie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut. Este cea mai slabă performanţă înregistrată de economia chineză de la debutul publicării datelor statistice în 1992, excluzând contracţia de 6,9% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 din cauza şocului iniţial al pandemiei de COVID. Cifra anunţată de autorităţile chineze este mult sub avansul de 1% prognozat de analiştii intervievaţi de Reuters şi de asemenea o încetinire dramatică după avansul de 4,8% înregistrat în primul trimestru.

În trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o scădere de 2,6%, faţă de estimările analiştilor care mizau pe un declin de 1,5% şi după un avans de 1,4% în primele trei luni ale anului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Economia chineză s-a aflat pe marginea căderii în stagflaţie, însă cea mai dificilă perioadă a trecut. Putem exclude posibilitatea unei recesiuni, sau două trimestre consecutive de contracţie”, a apreciat Toru Nishihama, economist şef la Dai-ichi Life Research Institute în Tokyo.

Carantine totale sau parţiale au fost impuse în marile centre din întreaga ţară în lunile martie şi aprilie, inclusiv în capitala financiară Shanghai. Chiar dacă multe dintre aceste restricţii au fost ridicate, iar datele pentru luna iunie dau semne de îmbunătăţire, analiştii nu se aşteaptă la o revenire economică rapidă. Autorităţile chineze îşi continuă politica de toleranţă zero faţă de Covid, piaţa imobiliară chineză este într-o gravă cădere iar perspectivele economice mondiale s-au înrăutăţit.

În primele şase luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de 2,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: