Surpriză neplăcută. Economia germană a scăzut în trimestrul al patrulea din 2022 / Cei mai mulți analiști se așteptau la o stagnare / Guvernul german prognozează o creștere modestă în 2023

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Economia germană a scăzut în mod neașteptat în trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate luni, semn că cea mai mare economie a Europei ar putea intra într-o recesiune mult-prevăzută ca efect al războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% de la un trimestru la altul în termeni ajustați, a anunțat biroul federal de statistică.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor prevăzuse că economia va stagna.

În trimestrul precedent, economia germană a înregistrat o creștere ușoară, revizuită în creștere, de 0,5%  de la un trimestru la altul.

Scăderea din al patrulea trimestru înseamnă că o recesiune – definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție – a devenit mai probabilă, deoarece mulți experți prevăd că economia se va contracta și în primul trimestru din 2023.

Ministerul Economiei a declarat că se așteaptă ca situația din Germania să se îmbunătățească începând din primăvară.

Săptămâna trecută, guvernul german și-a revizuit în creștere prognoza economică pentru 2023 și prevede acum o creștere a PIB-ului cu 0,2%, față de o prognoză din toamnă care indica o scădere de 0,4%.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *