Producția economică mondială va depăși în premieră 100 de trilioane de dolari, anul viitor, cu doi ani mai devreme decât s-a estimat anterior, potrivit Centrului pentru Cercetare în Economie și Afaceri (CEBR), arată Reuters și Bloomberg.
Prognoza este în conformitate cu estimările Fondului Monetar Internațional, care prezice, de asemenea, că PIB-ul global măsurat în dolari și în prețuri curente va depăși 100 de trilioane de dolari în 2022.
Produsul intern brut global va crește datorită redresării continue de după pandemie, deși, dacă inflația persistă, poate fi greu pentru factorii de decizie să evite să bage economiile înapoi în recesiune, a spus think tank-ul din Londra.
„Problema importantă a anilor 2020 va fi modul în care economiile mondiale vor face față inflației. Dacă nu, atunci lumea va trebui să se pregătească pentru o recesiune în 2023 sau 2024”, a spus Douglas McWilliams, vicepreședintele CEBR.
Compania britanică de consultanță mai prezice că China va deveni cea mai mare economie a lumii în termeni de dolari în 2030, cu doi ani mai târziu decât se prognozase în raportul World Economic League Table de anul trecut.
India pare să depășească Franța anul viitor și apoi Marea Britanie în 2023 pentru a-și recâștiga locul de a șasea economie din lume, a spus CEBR.
Raportul a arătat că Germania este pe cale să depășească Japonia în ceea ce privește producția economică în 2033. Rusia ar putea deveni o economie de top 10 până în 2036, iar Indonezia pare pe drumul pentru locul nouă în 2034.a