Economia Rusiei este prognozată să se contracte în 2023

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Economia Rusiei s-ar putea contracta în acest an, potrivit sondajului analiștilor realizat de banca centrală a Rusiei, chiar dacă FMI se așteaptă ca economia sa să crească, scrie Financial Times.

Sondajul nu reprezintă poziția băncii centrale a Rusiei, dar se află în spatele previziunilor oficiale ale acesteia, ceea ce face ca aceasta să fie prima prognoză de recesiune legată de stat făcută în 2023.

Analiștii chestionați de banca centrală a Rusiei se așteaptă ca PIB-ul să se contracte cu 1,5% în acest an. Deși prognoza lor s-a îmbunătățit cu 0,9 puncte procentuale față de decembrie anul trecut, rămâne mai puțin optimistă decât cea a colegilor lor de la FMI, care se așteaptă ca economia rusă să crească cu 0,3% în 2022, depășind Germania.

Estimarea FMI privind scăderea PIB-ului Rusiei cu 2,2% în 2022 este, de asemenea, mai pozitivă decât cea a analiștilor chestionați de banca centrală, care estimează o contracție de 2,5%.

Ambele cifre sunt departe de scăderea de 8,5% pe care FMI o aștepta în aprilie 2022 și de lovitura de până la 30% pe care tehnocrații lui Vladimir Putin l-au avertizat că este posibilă într-o prezentare secretă cu o lună înainte de război.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *