Guvernul ungar va continua să reducă datoria publică și deficitul bugetar, menținând economia ungară pe o traiectorie de creștere în acest an și anul viitor, a declarat ministrul ungar al finanțelor, Mihály Varga, citat de Infostart.hu și Rador.
Mihály Varga a declarat, în cadrul unei reuniuni a Erste Group, la Budapesta, că „din 2010, nivelul de dezvoltare al Ungariei s-a îmbunătățit de la 66,1% din media UE la 77,7% – devansând, printre altele, Portugalia, România și Slovacia -, ceea ce asigură o bază pentru combaterea crizei”.
Pe de altă parte, cele mai recente date Eurostat arată că, în 2022, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPS) a ajuns la același nivel în România, Ungaria și Portugalia: 77% (estimări preliminare). Anul precedent, România era la 73%, Portugalia la 74% și Ungaria la 76%.
Economia ungară a crescut cu 4,6% anul trecut, în pofida războiului din țara vecină, şi chiar fără fondurile de redresare, depășind semnificativ media UE de 3,5%, a declarat ministrul ungar al finanțelor. Așa cum a mai spus: creșterea ar putea fi de aproximativ 1,5% în acest an, iar „anul viitor am putea reveni la rata de creștere de dinaintea pandemiei, de aproximativ 4%”.
Mihály Varga a subliniat că Guvernul ungar se angajează să îmbunătățească indicatorii de echilibru, „deficitul bugetar va fi redus la 3,9% în acest an, iar nivelul datoriei publice raportat la produsul intern brut (PIB) va fi adus sub 70%, ceea ce vom continua şi în anii următori”.
Rezultatele ratingurilor de credit și ale emisiunilor de obligațiuni arată că piețele au încredere în continuare în economia ungară, iar sectorul bancar ungar este puternic și viabil chiar și într-un mediu internațional în deteriorare, a precizat Mihály Varga, adăugând că, datorită măsurilor luate de Guvern și de banca centrală, inflația se află deja pe o traiectorie descendentă, și „o vom aduce la o singură cifră până la sfârșitul anului”.
Ungaria mai luptă și cu inflație foarte mare. Inflația din Ungaria s-a menținut peste 25% în luna martie, prețurile de consum în medie cu 25,2% mai mari decât în anul precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Central de Statistică din Ungaria, scrie Telex.