Inflația din Ungaria s-a menținut peste 25% în luna martie, prețurile de consum în medie cu 25,2% mai mari decât în anul precedent, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Central de Statistică din Ungaria, scrie Telex. Premierul ungar Viktor Orbán a promis în repetate rânduri că va reduce inflația la o singură cifră până la sfârșitul anului, dar, după cum se poate observa, rata de creștere scade foarte încet. Inflația a fost de 25,7% în ianuarie și de 25,4% în februarie.
În ultimul an, prețurile la energie și alimente pentru gospodării au crescut cel mai mult.
Prețurile la alimente au crescut cu 42,6% față de luna martie a anului trecut, în timp ce prețurile la energia pentru gospodării au crescut cu 43,1%.
În cadrul alimentelor, prețul ouălor (74%) a crescut cel mai mult în ultimul an, dar produsele lactate (72,8%), untul și crema de unt (68%) și pâinea (67%) au crescut, de asemenea, în mod semnificativ.
Datele Oficiului Central de Statistică arată, de asemenea, că prețul gazului prin conducte a crescut cu 62,8 la sută, al lemnelor de foc cu 55,9 la sută, al gazului îmbuteliat cu 51,6 la sută și al energiei electrice cu 27,6 la sută.
Prețul mediu al bunurilor de consum de folosință îndelungată a fost cu 11,2% mai mare în martie față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul mediu al băuturilor spirtoase și al tutunului a fost cu 19,7% mai mare, iar prețul mediu al serviciilor a fost cu 13% mai mare.
Prețurile de consum au crescut în medie cu 0,8% în ultima lună. Alimentele au fost cu 1,5% mai scumpe decât în februarie, în timp ce prețul energiei pentru uz casnic a scăzut cu 3,8%.
Viktor Orbán a comparat inflația cu un tigru, dar statului ungar îi cresc veniturile fiscale
Combaterea inflației a devenit o problemă cheie în politica maghiară în ultimele luni. Potrivit guvernului, războiul este în primul rând de vină pentru creșterea prețurilor, iar în al doilea rând sancțiunile impuse de Bruxelles ca răspuns.
În evaluarea sa anuală, Viktor Orbán a comparat inflația cu un tigru și a stabilit ca obiectiv reducerea acesteia la o singură cifră până la sfârșitul anului.
Există însă și o altă latură a problemei, și anume creșterea veniturilor fiscale din cauza inflației. TVA-ul maghiar de 27% este un record mondial, în timp ce inflația de peste 25% este un record al UE. Acest lucru înseamnă că, în condițiile unei inflații atât de ridicate și a unei cote de TVA atât de mari, veniturile statului din TVA vor crește semnificativ, ceea ce nu este un ajutor deloc mic pentru buget.
Anul trecut, acest lucru a însemnat că, în loc de 5,487 miliarde HUF planificate, 6,860 miliarde HUF din TVA au intrat în bugetul de stat, o diferență de 25% față de plan. Acest lucru este bun pentru stat, desigur, deoarece cheltuielile sale nu cresc atât de repede, dar este o povară uriașă pentru oameni (și mai ales pentru cei săraci, care consumă imediat cea mai mare parte a veniturilor lor).
Multe țări au reacționat la povara tot mai mare asupra populației prin reducerea taxelor pe vânzări, de exemplu, Spania a scutit de TVA pâinea, laptele, brânza, ouăle, fructele și legumele. Ungaria nu a făcut acest lucru, dar există înghețarea prețurilor, despre care guvernul spune că va reduce inflația, dar economiștii critici și Banca Națională spun că o va crește brutal.
Inflația a scăzut deja în majoritatea țărilor europene în ultimele luni, deoarece prețurile globale la energie sunt pe cale să scadă, iar acest lucru se va filtra în cele din urmă în Ungaria. Așadar, creșterile brutale ale prețurilor vor lua sfârșit, dar când și cât de repede este o întrebare.
Visul lui Orbán a devenit deja realitate în zona euro
Eurostat estimează că rata medie a inflației în martie pentru cele 21 de țări din zona euro va fi de 6,9%, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor țări au atins deja obiectivul pe care Viktor Orbán și l-a propus anul trecut, dar numai până la sfârșitul acestui an: o inflație de o singură cifră.
Inflația, pusă de guvernul ungar pe seama sancțiunilor eronate de la Bruxelles, se află acum la:
- Luxemburg este de numai 3 la sută,
- 3,1 la sută în Spania,
- 4,5 la sută în Olanda
- la celălalt capăt al scalei, cu Letonia la 17,3 la sută, Estonia la 15,6 la sută și Lituania la 14,6 la sută.
Rata medie a inflației în zona euro a fost de o singură cifră din decembrie anul trecut, când s-a situat la 9,2%, iar de atunci a continuat să scadă de la o lună la alta. Doar șase din cele 21 de țări au avut o inflație de două cifre în luna martie a acestui an.