Economia zonei euro a încheiat anul 2024 într-o stare fragilă, potrivit unui sondaj publicat luni, reflectând o a doua contracție lunară consecutivă a activității globale în decembrie, după ce o redresare modestă în sectorul serviciilor nu a reușit să compenseze o încetinire mai accentuată în sectorul manufacturier, potrivit agenției Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele compozit final al managerilor de achiziții (PMI) pentru zona euro, compilat de S&P Global, a crescut la 49,6 în decembrie, de la 48,3 în noiembrie. Din cauza sezonului de sărbători, datele au fost colectate mai devreme decât de obicei, sondajul fiind efectuat între 5 și 18 decembrie.

Această cifră este ușor mai mare decât estimarea preliminară de 49,5, dar încă sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Indicele principal a fost stimulat de sectorul serviciilor, unde indicele PMI a revenit peste pragul de echilibru la 51,6 de la 49,5 în noiembrie, dar a fost slăbit de un declin mai accentuat al activității industriale.

„Datele PMI din decembrie nu oferă tocmai o bază fantastică pentru un boom în sectorul serviciilor în 2025, dar cel puțin afacerile au încetat să scadă, iar declinul carnetelor de comenzi s-a atenuat”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

„Furnizorii de servicii se pot considera norocoși pentru că, spre deosebire de producători, nu sunt afectați direct de amenințarea tarifelor americane. În general, ei ar trebui să contribuie la asigurarea faptului că slăbiciunea din industrie nu trage în jos întreaga economie în 2025.”

Un indice care măsoară noua activitate în domeniul serviciilor, un indicator al cererii, a revenit pe creștere după trei luni de declin. Acesta s-a situat la 50,2 în decembrie, față de 48,1 în noiembrie.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida unei creșteri a prețurilor facturate globale, deoarece întreprinderile au încercat să compenseze costurile mai ridicate ale factorilor de producție. Indicele compozit al prețurilor de producție a crescut de la 51,9 la 52,5, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

„La conferința de presă (din decembrie) a Băncii Centrale Europene (BCE), președintele Christine Lagarde a reafirmat că inflația din sectorul serviciilor este încă prea ridicată. Sondajul PMI din decembrie pentru sectorul serviciilor confirmă acest lucru”, a declarat Cyrus de la Rubia.

„În ceea ce privește politica monetară, aceasta înseamnă că banca centrală ar trebui să rămână prudentă și să efectueze doar reduceri mici ale ratei dobânzii în primul trimestru al anului 2025.”