Economia zonei euro a scăzut în trimestrul al treilea, cresc șansele unei recesiuni tehnice/ Eurostat: La nivelul UE, a fost din nou stagnare

euro, moneda, bancnote, bani Sursa foto: Dreamstime

Economia zonei euro s-a contractat uşor în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce creşte şansele unei recesiuni tehnice dacă performanţele din trimestrul patru vor fi la fel de slabe, transmite Reuters, citată de Agerpres..

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cu toate acestea rata de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească.

Eurostat a confirmat marţi o estimare anterioară conform căreia Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023, comparativ cu trimestrul precedent. Contracţia din trimestrul al treilea vine după un avans de 0,1% în trimestrul al doilea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Însă spre deosebire de evoluţiile normale înregistrate atunci când o economie încetineşte, rata de ocupare a forţei de muncă din zona euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi cu 1,4% în ritm anual.

Contracţia economică este rezultatul inflaţiei ridicate şi dobânzilor record din zona euro.

Potrivit Eurostat, creşterile economice trimestriale înregistrate în Franţa (0,1%), Spania (0,3%) şi Belgia (0,5%) nu au putut contracara scăderea cu 0,1% a PIB-ului Germaniei, stagnarea economiei Italiei şi contracţiile înregistrate în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia şi Lituania.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că economia blocului comunitar a stagnat în trimestrul al treilea, la fel ca în trimestrul al doilea.

Însă rata de ocupare a forţei de muncă din UE a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi cu 1,3% în ritm anual.

În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, şi un salt de 2,1% în ritm anual.

În ambele cazuri este vorba de o performanţă mai slabă decât în trimestrul al doilea, când PIB-ul a crescut cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 2,6% în ritm anual. În rândul statelor membre UE, doar Letonia şi Belgia au înregistrat în trimestrul al treilea o creştere economică superioară României.