Economie în pandemie: chirii mai mici și spații neocupate pentru proprietarii de spații comerciale

centru comercial brasov inquam Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Proprietarii de spații comerciale resimt efectele pandemiei: chiriile au scăzut cu 15-20%, iar rata de neocupare a crescut, arată un raport realizat de compania de consultanță Colliers.

Chiriile de bază au scăzut cu 15-20%, înregistrând chiar și scăderi de până la 30%, în unele cazuri speciale.  „Este o diferență semnificativă de la situația anterioară anului 2020, când unele mall-uri aveau liste de așteptare pentru chiriași și nu aveau spații libere”, se arată în raportul citat de wall-street.ro. Această evoluție negativă vine pe fondul restrângerii activității retailerilor în spațiul offline, cauzată de restricțiile impuse de autorități în vederea limitării răspândirii noului coronavirus. Cum traficul a scăzut semnificativ în centrele comerciale și în mall-uri, mulți comercianți au fost nevoiți să se retragă din spațiile lor ori să caute soluții pentru a păstra magazinele deschide, prin urmare și-au renegociat contractele de închiriere, iar obținerea unei chirii mai mici a fost una dintre concesiile pe care proprietarii trebuiau să le facă.

Pe de altă parte, consultanții Colliers au observat o creștere a activității consumatorilor în segmentul comerțului online, datele statistice arătând un plus de 35% în 2020.

 

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *