Economiști francezi de top solicită UE eliminarea limitei de deficit de 3%

bani, lei, finante, financiar, deficit bugetar Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un trio de economiști francezi de top a cerut marți revizuirea regulilor fiscale ale Uniunii Europene, în sensul de a abandona regula privind limitarea deficitului public al unei țări la 3%, pentru a muta atenția în schimb asupra poverilor datoriilor, scrie Reuters.

O revizuire a regulilor, văzută pe scară largă ca fiind prea complexă, tocmai începuse anul trecut. Însă, la începutul pandemiei, regulile au fost temporar suspendate pentru a permite țărilor să își mobilizeze finanțele publice pentru a combate pandemia și a-și susține economiile în criză.

Piatra de temelie din ceea ce se intitulează Pactul de stabilitate și creștere este regula care impune țărilor să își mențină deficitul bugetului public la mai puțin de 3% din produsul intern brut.

Economiștii Philippe Martin, Jean Pisani-Ferry și Xavier Ragot au transmis într-un document că plafonul de 3%, împreună cu regula care impune guvernelor să mențină datoria la 60% din PIB, sunt învechite și plafonul de deficit ar putea stimula în mod periculos și inutil o rigoare bugetară, după criză.

Economiștii francezi atrag atenția că aceste reguli au fost frecvent încălcate de țările membre, inclusiv de Franța, chiar și înainte de criză.

Economiștii afirmă, în schimb, că Pactul de stabilitate și creștere ar trebui să se concentreze asupra sustenabilității poverii datoriilor fiecărei țări. Ei cer guvernelor să stabilească un obiectiv de datorie pe cinci ani supus revizuirii de către o autoritate fiscală națională independentă și de către Uniunea Europeană.

Pentru a menține finanțele publice pe drumul cel bun, țările ar trebui, de asemenea, să stabilească un plafon de cheltuieli legat de rata potențială de creștere economică, au propus ei.

Philippe Martin conduce Consiliul de Analiză Economică, un organism independent ce ține de biroul primului ministru. Jean Pisani-Ferry este un membru de think tank care l-a ajutat pe președintele Emmanuel Macron să își stabilească programul economic. Xavier Ragot conduce think tank-ul OFCE în Paris.

Propunerile lor ar putea primi critici din țări precum Germania și Olanda, care susțin de mult timp aceste reguli stricte, pentru a preveni extravaganța care ar putea amenința stabilitatea economică europeană.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *