Economiști: Lipsa de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice ne-ar putea costa 30 de trilioane de dolari pe an până în 2075

energie, schimbari climatice, natura, vreme Sursa foto: Pexels

Un număr tot mai mare de economiști spun că lumea ar trebui să ia „acțiuni imediate și drastice” pentru a combate schimbările climatice, potrivit unui sondaj publicat marți, scrie Reuters.

Nerespectarea acestui lucru ar putea costa lumea aproximativ 1,7 trilioane de dolari pe an până la jumătatea acestui deceniu, escaladând la aproximativ 30 de trilioane de dolari pe an până în 2075, conform estimărilor celor 738 de economiști din întreaga lume chestionați de Institutul pentru integritate politică al Universității din New York.

„Oamenii glumesc despre faptul că economiștii nu se pot pune de acord cu majoritatea lucrurilor. Dar se pare că există un consens destul de puternic” cu privire la importanța economică a acțiunii climatice”, a spus Derek Sylvan, directorul de strategie al institutului și unul dintre autorii sondajului.

Trei sferturi dintre respondenți au fost de acord cu tărie că ar trebui luate măsuri drastice imediat, comparativ cu doar jumătate dintre economiști chestionați de același institut în 2015.

La o întrebare privind atingerea emisiilor nete zero până în 2050, două treimi dintre economiști au afirmat că beneficiile economice ar depăși costurile cu investițiile către acest obiectiv global. Printre beneficii se regăsesc prevenirea dezastrelor naturale, conservarea infrastructurii și activelor de coastă și protejarea aprovizionării cu alimente.

Pentru a evita schimbările climatice catastrofale, oamenii de știință spun că lumea trebuie să atingă emisii nete zero până în 2050, ceea ce înseamnă că oamenii nu trebuie să adauge mai multe emisii în atmosferă decât elimină.

Majoritatea economiștilor internaționali specializați în climă chestionați pentru acest sondaj au declarat că au devenit mai preocupați de schimbările climatice în ultimii cinci ani. Cel mai comun motiv pe care l-au dat a fost escaladarea evenimentelor meteorologice extreme recente, care au inclus incendii sălbatice legate de climă și valuri de căldură.

Între 2000 și 2019, au existat peste 7.300 de dezastre naturale majore, care au ucis aproximativ 1,2 milioane de persoane și au produs daune de 3 trilioane de dolari, potrivit Biroului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastru. Comparativ, în ultimii 20 de ani au existat aproximativ 4.200 de dezastre, care au dus la 1,19 milioane de morți și la daune de 1,6 trilioane de dolari.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *