Economiștii estimează că BNR va menține dobânda cheie în ședința de politică monetară de vineri

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Economiștii marilor bănci prezente în România estimează că Banca Națională a României (BNR) va menține dobânda cheie în ședința de politică monetară de vineri, 16 mai, instituția adoptând o politică monetară prudentă în vremuri incerte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Erste, banca-mamă a BCR, estimează că BNR va menține ratele dobânzilor neschimbate la reuniunea din 16 mai. Rata cheie a rămas la 6,50% din luna august a anului trecut și banca se așteaptă ca aceasta să rămână neschimbată cel puțin până în luna august a acestui an.

Erste mai afirmă că data aceasta va avea loc probabil o conferință de presă, împreună cu publicarea raportului trimestrial privind inflația, care va avea loc probabil la începutul săptămânii viitoare. Însă banca nu se așteaptă la prea multe orientări din partea guvernatorului BNR, dar ar trebui să ne așteptăm la unele indicii cu privire la momentul următoarei reduceri a ratei și la perspectivele valutare. Poate cele mai importante lucruri care ar putea fi abordate vor fi citirea BNR a situației economice actuale și a volatilității pieței.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Și ING Bank crede că Banca Națională a României (BNR) își va menține politica neschimbată la ședința din 16 mai, în conformitate cu așteptările pieței. Banca va continua probabil să ia în considerare incertitudinile generale, posibil punând un accent mai mare pe riscurile interne de această dată. Prudența politicilor va continua să domine pe termen scurt.

„Având în vedere că perspectivele economiei românești rămân neclare în acest stadiu, este foarte probabil ca factorii de decizie să continue să aștepte și să vadă ce se întâmplă la reuniunea din 16 mai. Ne așteptăm la un comunicat de presă care va continua să evidențieze atât riscurile interne, cât și cele externe, cu un accent probabil mai mare pe provocările interne comparativ cu declarația anterioară”, arată banca.

Se va reduce dobânda cheie până la finalul anului?

Erste se așteaptă în continuare la trei reduceri ale dobânzii cheie, de 25 de puncte de bază, în acest an, ceea ce ar duce rata cheie la 5,75% până la sfârșitul anului. Totuși, banca avertizează că evoluțiile fiscale și politice rămân principalele riscuri idiosincratice.

BNR a precizat deja la reuniunea precedentă că perspectivele inflației ar putea face obiectul unei revizuiri în sens ascendent. Având în vedere cifrele indicelui prețurilor de consum din aprilie, care a arătat o stagnare la 4,9% an la an față de luna precedentă, banca crede că este de așteptat o revizuire în creștere. Inflația de bază a fost, de asemenea, peste nivelul de 4,8% an/an preconizat de BNR la sfârșitul primului trimestru în previziunile anterioare publicate în februarie. Datele efective arată o inflație de bază de 5,3% pe an în aprilie, neschimbată față de martie. De asemenea, este de așteptat o revizuire în creștere a traiectoriei acestei măsuri a inflației. Așteptările BCR sunt ca inflația de bază să se situeze la sfârșitul anului la 5,0% an/an. Aceasta în condițiile în care nu există nicio modificare a politicii fiscale care ar avea un impact semnificativ asupra scenariului indicelui prețurilor de consum.

ING consideră că rămâne de văzut în ce măsură Banca Națională va încorpora deprecierea recentă a cursului de schimb în noile previziuni privind inflația prezentate în Raportul privind inflația din luna mai, ceea ce ar putea oferi informații suplimentare cu privire la toleranța sa pentru o depreciere mai mare. În opinia ING Bank, inflația va rămâne în continuare peste nivelurile țintă pe parcursul orizontului de prognoză de doi ani.

Și ING Bank subliniază că o politică extrem de prudentă rămâne singura abordare viabilă în acest stadiu, fiind de urmărit deciziile de politică ale băncilor centrale ale piețelor principale (Federal Reserve, Banca Centrală Europeană), precum și Banca Națională a Poloniei (NBP).

Conform băncii, politica actuală de relaxare a BCE și a Băncii Naționale Poloneze, precum și cea potențială a Fed mai târziu în cursul anului, oferă o mai mare marjă de manevră și pentru BNR.

„Cu toate acestea, până când harta riscurilor interne va deveni mai clară, este puțin probabil ca BNR să utilizeze spațiul său de politică pentru relaxare. De fapt, cele mai recente evoluții de pe piața valutară și monetară locală au înăsprit poziția de politică monetară, deoarece ratele de împrumut relevante au crescut cu peste 100 pb în câteva zile. Deși o anumită inversare a tendinței este încă posibilă în zilele următoare, revenirea la un surplus confortabil de lichidități pe piața interbancară pare o perspectivă mai îndepărtată”, a mai transmis banca.

În concluzie, scenariul de bază al ING Bank rămâne o ușoară relaxare a politicii mai târziu în acest an, dar, în acest stadiu, banca nu preconizează reduceri ale ratelor până la reuniunea din octombrie cel mai devreme, cu riscul de amânare până în 2026. În cazul în care aceste reduceri de rate ar fi efectuate de BNR, acestea ar reprezenta mai degrabă o ajustare treptată pe termen mediu decât un ciclu de relaxare cu drepturi depline, mai transmite banca.

Politica fiscală, principala preocupare

ING Bank transmite că politica fiscală continuă să rămână principala preocupare. În timp ce rezultatul deficitului bugetar din aprilie urmează să fie confirmat, se pare că acesta s-a îmbunătățit în comparație cu aceeași perioadă din 2024, datorită veniturilor mai mari.

În schimb, conform băncii, o incertitudine mult mai puternică, și anume potențialele întârzieri ale reformei fiscale, va întuneca probabil perspectivele pe termen scurt.

„Posibilitatea unor negocieri îndelungate pentru un nou guvern reprezintă un risc, mai ales că timpul este esențial, având în vedere evaluarea Comisiei Europene de la începutul lunii iunie privind progresele înregistrate de România în privința deficitului bugetar. De aici decurg noi niveluri de risc privind intrările de fonduri UE și ratingul suveran, care, dacă se materializează, vor afecta atât creșterea, cât și stabilitatea financiară. În plus, atât riscurile pozitive, cât și cele negative la adresa inflației decurg din pachetul fiscal anticipat și din forma finală a măsurilor”, transmite banca.

Comunicarea BNR, analizată cu AI

Erste a început să arunce o privire mai detaliată asupra comunicării BNR cu ajutorul AI. Analiza sentimentelor a fost o metodă din ce în ce mai populară pentru a determina schimbările în comunicarea băncii centrale.

„Am dezvoltat un instrument bazat pe modelul FOMC-RoBERTa, un model de limbaj (LLM) antrenat pe mii de comunicate de presă privind politica monetară ale Rezervei Federale a SUA (FED), care determină dacă o propoziție este considerată hawkish (agresivă din punct de vedere al politicii monetare), dovish (relaxată) sau neutră. Apoi am calculat un scor net de sentiment (numărul afirmațiilor hawkish minus numărul celor dovish) pentru a determina dacă banca centrală adoptă un ton mai relaxat (dovish) sau mai restrictiv (hawkish) în comunicarea scrisă de după deciziile privind rata dobânzii. Constatările noastre arată că BNR a avut o poziție ușor hawkish la ultimele întâlniri, iar la ședința din aprilie a devenit și mai hawkish comparativ cu cea anterioară, din cauza preocupărilor legate de inflație, politică fiscală și riscuri geopolitice”, arată raportul Erste.

Conform băncii austriece, numerele slabe privind creșterea economică, precum și poziția de politică monetară a BCE și a altor bănci centrale din regiune, ar putea fi argumente în favoarea porumbeilor (adică a unei politici monetare mai relaxate) la întâlnirile viitoare. În prezent, sunt anticipate reduceri de dobândă de aproximativ 100 de puncte de bază în Polonia în următoarele douăsprezece luni, ceea ce ar putea pune o anumită presiune și asupra BNR. Totuși, îngrijorările fiscale, vulnerabilitatea cursului de schimb din cauza primelor de risc ridicate și riscurile privind ratingul de țară, precum și prognozele de inflație ridicată și cu riscuri preponderent de creștere, ar putea cântări mai greu, înclinând balanța către o poziție mai hawkish.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.