Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, avertizează că retragerea tarifelor de către Trump le face „mai rele” decât au fost la început

Paul Krugman Sursa foto: VAFEIADAKIS ARISTIDIS / Sipa Press / Profimedia

Economistul american Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, avertizează că politicile tarifare imprevizibile și adesea inversate ale președintelui Trump creează o incertitudine profundă, descurajează investițiile întreprinderilor și, astfel, cresc riscul de recesiune, scrie Fortune. Deși există preocupări legate de inflație, Krugman subliniază că amenințarea cea mai mare constă în scăderea investițiilor în sectoarele sensibile la comerț din cauza lipsei de stabilitate în politica externă a SUA.

Investitorii nu au nicio modalitate de a se proteja de impactul deciziilor de politică externă ale Casei Albe, a declarat Krugman, adăugând că sistemul politic nu oferă nicio plasă de siguranță pentru a preveni propunerile extreme.

„Sosul secret al tarifelor lui Trump este că sunt extrem de incerte”, a declarat Krugman la podcastul Goldman Sachs «Exchanges». „Nimeni nu știe ce vor fi. Nimeni nu știe ce urmează. Acum, dacă ești o afacere care încearcă să își facă planuri, ai vrea să investești în aceste condiții?”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

El a adăugat: „O rată tarifară imprevizibilă care se poate schimba a doua zi are într-adevăr un efect deprimant asupra cererii. Și acest lucru este clar pentru investițiile întreprinderilor, dar afectează și consumatorii. Afectează constructorii de locuințe. Deci, incertitudinea este motivul pentru care o recesiune pare probabilă.”

Președintele Trump și-a dezvoltat obiceiul de a se revanșa în ultima clipă când vine vorba de politica externă.

Precedentul a fost stabilit cu Mexicul și Canada, când, la începutul mandatului său, a anunțat sancțiuni economice asupra națiunilor vecine în încercarea de a stopa fluxul de droguri în SUA și de a restricționa imigrația.

Aceste tarife au fost apoi suspendate înainte de a intra în vigoare o lună mai târziu.

Povestea a fost similară cu tarifele anunțate de „Ziua eliberării”, care includeau creșteri pentru anumiți parteneri comerciali majori, inclusiv o creștere de 20% pentru Uniunea Europeană, 24% pentru Japonia și 26% pentru India.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O săptămână mai târziu, Biroul Oval a anunțat o pauză de 90 de zile asupra politicii radicale – care a inclus o creștere generală de 10 % a taxelor vamale pentru toate celelalte țări, cu excepția Chinei, care a răspuns prin măsuri de retorsiune și, ca atare, se confruntă acum cu o taxă de 145 % asupra exporturilor către America.

S-ar putea susține că, prin anunțarea pauzei, președintele Trump a dat curs apelurilor analiștilor care îl implorau să nu declanșeze un război comercial global și să nu provoace implozia pieței bursiere.

Dimpotrivă, o rutină de schimbare de opinie în ceea ce privește politica externă majoră nu contribuie prea mult la consolidarea încrederii în administrația Trump, punând Biroul Oval într-o situație în care pierde și pierde.

Krugman a declarat: „Într-un fel, cred că inversările de politică, în măsura în care au loc… înrăutățesc situația, deoarece inversarea poate fi anulată o zi, o săptămână sau o lună mai târziu, deci nu face investițiile mai ușoare, deoarece încă nu ai idee cum va arăta lumea până când investiția ta ajunge la maturitate”.

Krugman susține că, din păcate, legislația americană nu prezintă bariere pentru ca acest lucru să continue la nesfârșit.

„Este greu pentru că, în special în ceea ce privește politica comercială, în conformitate cu modul în care este stabilită în Statele Unite, legea oferă președintelui o discreție enormă”, a adăugat el. „Nu trebuie să fie adoptată nicio lege. Nu trebuie să fie luate angajamente. Ceea ce înseamnă că el se poate răzgândi peste noapte. Am înființat acest sistem pentru a crea o anumită flexibilitate în ceea ce privește tarifele care au fost negociate cu alte țări. Aveam nevoie de ceva care să permită Statelor Unite să răspundă în cazul în care presiunile politice devin prea mari, dar nu a fost niciodată destinat să fie utilizat pentru a face schimbări masive în politica comercială. Dar asta este ceea ce se întâmplă acum. Și astfel, chiar dacă au spus: „Nu, aceasta va fi politica noastră tarifară și va rămâne neschimbată pentru următorii trei ani”, o săptămână mai târziu ar putea spune: „De fapt, am decis să o schimbăm”. Și cine se poate feri de așa ceva?”

Una dintre întrebările majore cu privire la planul tarifar al lui Trump este cât de inflaționist s-ar dovedi a fi: Dacă întreprinderile ar transfera creșterile de prețuri din lanțul lor de aprovizionare către consumatori?

Consensul general este că da, creșterile vor fi transferate, iar membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) au declarat că sunt conștienți că acest lucru ar putea reprezenta o amenințare la adresa țintei lor de inflație de 2 %.

Merită reiterat faptul că acesta este un rezultat potențial viitor, dar dacă piețele și publicul încep să acționeze ca și cum s-ar afla deja într-un astfel de mediu inflaționist, ar putea deveni o profeție care se auto-realizează – și asta înainte ca tarifele să intre în vigoare.

Krugman avertizează că o încetinire se va produce probabil din cauza încetinirii investițiilor întreprinderilor, spre deosebire de o scădere a cererii consumatorilor.

„Aș spune că este vorba în principal de investiții ale întreprinderilor în bunuri comercializabile, în sectoare care concurează fie cu importurile, fie cu exporturile, sau lucruri care sunt mai puternic afectate de regimul tarifar”, a adăugat Krugman. „Nu mi-e clar de ce investițiile în domeniul sănătății, să zicem, ar trebui să fie afectate în mod deosebit de acest lucru. Iar economia noastră este, probabil, în proporție de 75% netranzacționabilă, deci este vorba de un set limitat de lucruri.”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.