Economistul șef BCE: “Anul viitor se vor atenua perturbările din lanţurile de aprovizionare, iar preţurile energiei vor scădea sau se vor stabiliza”

Redacția nov. 8, 2021 0 comentarii
crestere economica grafic calcule

Inflaţia în zona euro se va atenua anul viitor şi pe termen mediu va rămâne la un nivel redus, a declarat luni economistul şef al BCE, Philip Lane, repetând mesajul BCE că majorarea preţurilor este temporară, transmit Reuters şi publicaţia irlandeză Irish Examiner, citate de Agerpres.

“Credem că anul viitor se vor atenua perturbările din lanţurile de aprovizionare, iar preţurile energiei vor scădea sau se vor stabiliza. Această perioadă actuală de inflaţie este extrem de neobişnuită, nu este un semn al unei situaţii cronice”, a dat asigurări oficialul BCE într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais.

Luni, costurile de împrumut pentru ţările din zona euro înregistrau cel mai redus nivel din ultimele săptămâni, după ce investitorii şi-au redus aşteptările privind majorări semnificative ale dobânzilor de către marile bănci centrale, pe fondul creşterii riscurilor inflaţioniste.

Miniştrii de Finanţe din UE se întâlnesc luni pentru a discuta creşterea preţurilor de consum, impactul asupra salariilor şi modificarea reglementărilor bugetare ale blocului comunitar pentru a sprijini investiţiile şi a reduce datoria.

Luna trecută, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 4,1%, de la 3,4% în septembrie. Aceste evoluţii au ridicat unele semne de întrebare cu privire la cât de adecvată este politica BCE privind achiziţii mari de obligaţiuni şi dobânzi negative la depozite.

“Întotdeauna ne-am aşteptat la creşterea inflaţiei în 2021, dar acest ritm este mai rapid decât estimam şi vedem niveluri care nu au mai fost înregistrate de mult timp. Cifra de 4,1% ar trebui să genereze discuţii”, a declarat pentru Reuters un oficial UE care participă la reuniune.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.

“Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE.

Lagarde a subliniat că principalii factori care stimulează inflaţia sunt preţurile la energie, creşterea cererii legată de redeschiderea economiei şi efectele reducerii TVA în Germania.

“Ne aşteptăm ca aceşti factori să se atenueze pe parcursul anului următor”, a spus Christine Lagarde.

Foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.