EduPedu: Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor

Redacția sept. 29, 2022 0 comentarii
profesori, scoala

Inspectoratele școlare prin reprezentații lor, inspectorii școlari generali și adjuncți, vor putea verifica unde și cum se duc banii alocați școlilor din proiectele reformei „PNRR România educată”, ba chiar vor putea contracta proiecte pe care tot ei le vor monitoriza, potrivit unui ordin de ministru obținut de Edupedu.ro, prin care Ministerul Educației își deleagă atribuțiile ISJ-urilor.

Ordinul de ministru 4.338 din 27 iulie 2022 a fost semnat în locul lui Sorin Cîmpeanu de secretarul de stat Gigel Paraschiv, responsabil pentru învățământul superior, încă din luna iulie, dar nu a fost anunțat, ori pus în dezbatere publică sau în rubrica „ordine de ministru” de pe site-ul Ministerului Educației și nici publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul de delegare a atribuțiilor în cheltuirea banilor din PNRR vine în condițiile în care Inspectoratele Școlare Județene din România sunt conduse de politicieni – 50% dintre inspectorii școlari generali fiind membri PNL, 40% sunt de la PSD, iar restul sunt de la UDMR. Doar 2 inspectori generali dintre cei 42 nu au afiliere politică formală, fiind doar susținuți de partide în funcțiile respective. Politizarea inspectoratelor merge, însă, mult mai în profunzime, de multe ori dincolo de inspectorii școlari simpli, inspectoratele devenind anexe ale partidelor, mai degrabă decât instituții profesioniste de îndrumare și control pentru școli. Lista membrilor de partide aflați în fruntea inspectoratelor școlare județene, mai jos în articol.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *