Efecte crizei din Ucraina: România ar putea deveni sursă de floarea soarelui pentru UE. Prețul uleiului ar putea crește cu 15-20%

Floarea soarelui pixabay.com

Ucraina și Rusia reprezintă aproape 80% din livrările de ulei de floarea-soarelui din lume. Ucraina a fost cel mai mare exportator de semințe de floarea soarelui în 2019, reprezentând 45,8% din exporturile globale, potrivit datelor The Observatory of Economic Complexity (OEC World) Rusia a fost pe locul doi, cu 23,4% din piață. Pentru că multe țări erau dependente de importurile din Ucraina, această cerere se va putea îndrepta către alți jucători, printre care și România, spune Cezar Gheorghe, consultant în Clubul Fermierilor România, expert analist comerț cu cereale.

Deoarece exportul Ucrainei este perturbat, prețul materiei prime a crescut exponențial, implicit și prețul uleiului brut. Cezar Gheorghe este de părere că prețul uleiului de floarea soarelui va crește cu minim 15-20%, în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Iranul primește o cantitate mare de ulei de floarea soarelui din Ucraina, iar exportul Ucrainei ar putea fi blocat. Iranul a primit cea mai mare parte din uleiul său de floarea-soarelui din Turcia în 2020, dar 37,1% au venit din Ucraina.

Importurile de ulei de floarea soarelui din alte câteva state din Orientul Mijlociu provin în mare parte din Ucraina. Irakul a importat 87,8% din uleiul său de floarea soarelui din Ucraina în 2020. Egipt a primit 54,4% din uleiul său de floarea soarelui din Ucraina în acel an și încă 18,83% din Rusia.

Turcia ar putea beneficia de o oprire a exporturilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina și Rusia. Exporturile de ulei de floarea soarelui din Turcia au crescut cu 175,55% din 2015 până în 2020. Turcia importă și ulei de floarea soarelui.

Războiul are deja efecte asupra exporturilor de ulei de floarea soarelui din Ucraina. Aproximativ 350.000 de tone de petrol din India sunt în pericol în prezent, a informat Bloomberg. Conflictul Rusia-Ucraina are deja un impact economic semnificativ asupra Orientului Mijlociu.

„Ucraina era rezervorul UE, iar acum originea se mută pe Statele Unite și pe România”

„România este afectată privind ritmul de export care ar putea fi extraordinar de accelerat pentru că toată lumea va încerca să își onoreze contractele încheiate și se vor muta din Rusia și Ucraina în Constanța astfel încât marfa românească va avea un ritm accelerat de export pe care nu știm dacă îl putem controla până la recolta nouă având în vedere că noi avem o secetă instaurată”, a declarat Cezar Gheorghe, consultant în Clubul Fermierilor Romania, expert analist comerț cu cereale.

Acesta spune că ar fi greu pentru România să facă față unei astfel unei cereri crescute din partea țărilor care se aprovizionau din Ucraina, precizând că s-ar putea ajunge chiar și în situația în care să nu mai găsim ulei de floarea soarelui pe raftul magazinelor.

„Ne-ar fi greu să facem față unei astfel de provocări, trebuie să fim cumpătați. Guvernul trebuie să analizeze foarte bine lucrurile din punct de vedere al producției, consumul intern, cererea de export. Vorbim de o siguranță alimentară a României. Nu vreau să ajungem în situația în care să nu mai găsim ulei pe raft. Nu este utopie. Se poate întâmpla. Va fi o presiune foarte mare pe portul din Constanța. Ucraina era rezervorul UE și acum se mută originea pe Statele Unite și pe România”, precizează acesta.

Ucraina este cel mai mare furnizor de ulei de floarea soarelui către UE. Importurile UE de ulei de floarea soarelui de la începutul sezonului 2020/21 au totalizat 1,22 milioane tone. Conform raportului Comisiei Europene, în perioada iulie 2019-februarie 2020, țările UE (inclusiv Marea Britanie) au importat 1,5 milioane tone de ulei de floarea soarelui.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *