Efectele pandemiei: Consumatorii se concentrează pe economisire şi au fost mai atenţi la preţuri în ultimele nouă luni (studiu PwC)

Redacția iun. 24, 2021 0 comentarii
bani transfer online card

Mai mult de jumătate dintre consumatori (54%) se concentrează pe economisire şi au fost mai atenţi la preţuri în ultimele nouă luni (56%), potrivit sondajului Global Consumer Insights Pulse, realizat de PwC în luna iunie şi citat de Agerpres.

Una dintre concluziile studiului este că oamenii au rămas la fel de preocupaţi de siguranţa financiară ca în luna octombrie a anului trecut, chiar dacă, între timp, au început campaniile de vaccinare, iar economia dă semne de revenire.

“Dacă în ediţia anterioară a raportului, din martie anul acesta, remarcam o uşoară înviorare a interesului consumatorilor de a cheltui, acum vedem o tendinţă clară către economisire. Chiar dacă aceste obiceiuri vor persista, ne aşteptăm ca dispoziţia consumatorilor faţă de cheltuieli să se îmbunătăţească pe măsură ce economiile recuperează pierderile din timpul pandemiei. Există, de asemenea, o tendinţă de economisire şi în rândul generaţiilor mai tinere, chiar dacă nu au experimentat până acum crize financiare. Totuşi, constatăm de exemplu că mulţi dintre respondenţi (61%), în special din Europa şi SUA, s-au arătat dornici să cheltuiască mai mult pentru a lua masa în oraş”, a declarat Mihai Aniţa, partener şi lider al Serviciilor pentru Retail al PwC România.

Potrivit analizei PwC, structura cheltuielilor va rămâne aceeaşi în perioada următoare, mare parte mergând spre lucruri de bază, precum produsele alimentare şi bunurile de uz casnic.

Consumatorii au transmis însă că în următoarele şase luni se aşteaptă la o creştere a cheltuielilor pentru alimente (37%), mâncare la pachet (32%) şi home entertainment (30%), la polul opus aflându-se echipamentele sportive (21%), evenimentele culturale şi sportive (19%) şi băuturile alcoolice (18%).

Peste o treime dintre consumatori (36%) au menţionat că au devenit mai optimişti cu privire la revenirea economiei decât erau la sfârşitul anului trecut, iar tinerii sunt cei mai optimişti în privinţa viitorului.

Mai mult de 50% dintre consumatorii globali chestionaţi au susţinut că au devenit mai “digitali” în ultimele luni: deşi a crescut numărul celor care au revenit în magazinele fizice după ridicarea restricţiilor (46% în iunie, faţă de 42% în martie), cumpărăturile la distanţă continuă să crească, câştigând două puncte procentuale faţă de cumpărăturile din magazin.

În topul motivelor pentru creşterea cumpărăturilor online, preţul a depăşit calitatea şi comoditatea, înregistrând marje mari la majoritatea categoriilor (modă – 47%, electronice – 42%, sănătate – 38%, electrocasnice – 40%). Excepţie fac produsele alimentare, unde cele trei motive înregistrează procente apropiate, preţul fiind menţionat de 35% dintre consumatori, comoditatea, de 33%, şi calitatea, de 29%.

Având în vedere izolarea în case pentru o perioadă atât de mare de timp, mulţi consumatori susţin totuşi că au devenit mai sănătoşi în ultimele şase luni. De asemenea, cei care lucrează de acasă spun că au o sănătate mai bună acum (55%), decât cei care lucrează de la birou (46%).

Procentul celor care doresc să călătorească în următoarele şase luni a crescut foarte uşor, de la 47% în martie 2021 la 50% în iunie.

De asemenea, mai mulţi consumatori cumpără produse locale şi peste jumătate dintre respondenţi spun că se orientează mai mult către produsele ecologice. Din octombrie 2020 până în prezent, a existat o creştere cu 6 puncte procentuale a numărului de cumpărători care spun că au sprijinit companiile independente locale.

Sondajul Global Consumer Insights Pulse a cuprins un eşantion de 8.600 respondenţi din 22 de ţări

Sursa Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.