Efectele războiului din Ucraina în economiile europene: Probleme în lanțurile de aprovizionare și creșterea inflației (Deloitte)

calcule economie grafic Foto: Pexels

Efectele semnificative ale situaţiei geopolitice s-au resimţit în economiile europene prin noi provocări apărute pe lanţurile de aprovizionare şi prin creşterea inflaţiei, susţine Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România, citat de Agerpers.

Potrivit studiului Deloitte CFO Survey România 2023, realizat la sfârşitul anului trecut în rândul a peste 120 de directori financiari din ţara noastră, optimismul exprimat de directorii financiari din România la începutul anului 2022, pe fondul ridicării restricţiilor impuse în pandemie, a fost de scurtă durată, din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina, care a afectat semnificativ mediul economic din Europa.

“Studiul din acest an indică mai multe schimbări în percepţia directorilor financiari din ţară şi din regiune, în contextul în care optimismul vizibil în studiul din 2022 a fost erodat de situaţia geopolitică, ale cărei efecte semnificative s-au resimţit în economiile europene prin noi provocări apărute pe lanţurile de aprovizionare şi prin creşterea inflaţiei. Este important de subliniat, însă, că sondajul surprinde aşteptările directorilor financiari la sfârşitul anului 2022, când prognozele economice ale FMI şi ale Băncii Mondiale au fost mai pesimiste decât acum, şi că respondenţii din România erau mai optimişti decât colegii lor din Europa Centrală, cel mai probabil pe fondul previziunilor macroeconomice privind regiunea, care indicau faptul că România va rămâne printre ţările cu avans economic, în ciuda încetinirii economice regionale”, a declarat Zeno Căprariu, la solicitarea Agerpres.

Potrivit cercetării companiei de consultanţă, România şi celelalte ţări analizate în studiu au fost expuse unor riscuri geopolitice în creştere, care s-au suprapus pe provocările deja existente la acel moment şi le-au accentuat.

În consecinţă, indicele de încredere care reflectă percepţia directorilor financiari din Europa Centrală, inclusiv România, cu privire la evoluţia indicatorilor macroeconomici şi a mediului de afaceri a înregistrat un nivel negativ (-15%) pentru prima data după patru ani de aşteptări pozitive (10% în 2021 şi 2022, 9% în 2020 şi 16% în 2019).

Conform studiului din acest an, 55% din participanţii din România resimt un nivel ridicat de incertitudine financiară şi economică. În regiune, procentul este chiar mai mare (61%), iar primul factor de incertitudine este legat de războiul din Ucraina.

Inflaţia, resimţită şi înainte de declanşarea războiului, a fost alimentată suplimentar ulterior şi rămâne o provocare majoră pentru directorii financiari din România, dar şi pentru cei din regiune. În acelaşi timp, creşterea preţurilor a atras după sine reacţia băncilor centrale în sensul întăririi politicii monetare (majorarea dobânzilor cheie) la nivel global, dar şi în România, precizează sursa citată.

Cercetarea arată că mai mult de jumătate dintre directorii financiari din România (57%) se aşteaptă la o creştere economică de cel mult 1,5%, în acest an, iar aproape două treimi (63%) prognozează o inflaţie în creştere.

Peste jumătate (55%) din totalul celor chestionaţi sunt de părere că deteriorarea condiţiilor economice va duce la creşterea şomajului anul acesta, potrivit studiului publicat în 15 februarie.

În privinţa costurilor, companiile din România prevăd noi creşteri, în special cu forţa de muncă (94%), din cauza presiunii pentru creşterea salariilor, în contextul în care angajaţii se confruntă cu efectele inflaţiei ridicate, apoi cu producţia şi cu livrarea de servicii (90%), cu transportul şi cu finanţarea (88%, fiecare).

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500 şi către mii de companii din sectorul privat. Deloitte acoperă peste 150 de ţări şi teritorii, cu aproximativ 415.000 de profesionişti la nivel mondial

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *