Efervescență pe Bursa de Valori București, în prima jumătate a anului. 12 companii antreprenoriale au venit la bursă

Redacția iul. 9, 2021 2 comentarii
BVB, Bursa de valori Bucuresti, investitii

Efervescența Bursei de Valori București a depășit în primele șase luni chiar și cele mai optimiste așteptări ale oficialilor, 12 companii antreprenoriale venind la bursă, fiind listate 28 de instrumente financiare, atât pe segmentul de acțiuni cât și pe cel de obligațiuni, cu valoare totală de peste 700 milioane euro. Toți indicii BVB au încheiat primul semestru pe plus.

Prima jumătate de an a adus la cota bursei 12 emisiuni de acțiuni: o companie listată pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) și 11 listate pe Segmentul Multilateral de Tranzacționare al BVB. Valoarea totală a pachetelor de acțiuni care au venit la cota bursei în primele 6 luni a depășit 77 milioane în echivalent euro. Tot în prima jumătate a acestui an, 16 noi instrumente financiare au fost listate pe segmentul de venit fix: 7 pe Piața Reglementată și 9 pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare. Valoarea totală a obligațiunilor listate la BVB în această perioadă a fost de 3,1 miliarde în echivalent lei sau 633 milioane în echivalent euro. În primele șase luni, au fost listate la BVB emisiuni de acțiuni și obligațiuni în valoare totală de peste 700 milioane euro.

12 companii noi au listat pachete de acțiuni la BVB în primele 6 luni în valoare totală de 77,27 milioane de euro

EmitentValoare

(mln EUR)

Acțiuni vânduteSegmentListareIntermediar
MAM Bricolaj1,7425%SMTPPTradeVille
SafeTech Innovations0,5120%SMTPPTradeVille
Agroland1,6215%SMTPPTradeVille
Star Residence Invest1,6677%SMTPPBRK Financial Group
Firebyte Games1,0025%SMTPPBRK Financial Group
Raiko0,3911%SMTPPTradeVille
Vifrana1,9331%SMTPPGoldring
Agroserv Măriuța3,9424,90%SMTPPBT Capital Partners
Transport Trade Services58,5050,00%PRIPOSwiss Capital
Agroland Agribusiness1,220%SMTPPTradeVille
Bonas2,0040,75%SMTPPInterdealer Capital Invest
Simtel Team2,7814,95%SMTPPBT Capital Partners

Tabel 1: Emisiunile de acțiuni care au intrat la tranzacționare la Bursa de Valori București în perioada 01.01 – 01.07.2021. PR = Piața Reglementată; SMT = Sistem Multilateral de Tranzacționare; IPO = Ofertă Publică Inițială; PP = Plasament Privat. Sursa: BVB

16 emisiuni de obligațiuni listate la BVB în primele 6 luni, în valoare totală de 3,1 miliarde lei (633 milioane euro)

EmitentValoare (mln)MonedaDobândăSegmentListareIntermediar
iHunt7RON8,75%SMTPPTradeVille
Golden Foods Snacks4RON9%SMTPPBRK Financial Group
Utilitech Services4,9RON8,5%SMTPPIntercapital Invest
Ministerul Finanțelor Publice385,6RON2,85%PRIPOBT Capital Partners, BCR si BRD
Ministerul Finanțelor Publice323,8RON3,10%PRIPOBT Capital Partners, BCR si BRD
Ministerul Finanțelor Publice140,4EUR1,55%PRIPOBT Capital Partners, BCR si BRD
Agricover40EUR3,5%PRPPBRD si BCR
Impact Developer & Contractor6,6EUR6,40%PRPPTradeVille
iHunt7RON8,75%SMTPPTradeVille
Qualis Properties2,1EUR9%SMTPPBRK Financial Group
Alive Capital10RON8%SMTPPIntercapital Invest
Restart Energy One16,3RON9%SMTPPGoldring
Raiffeisen Bank400,5RON3,086%PRPPRaiffeisen Centrobank
BCR1.000RON3,9%PRPPBCR
Nemo1,5EUR7%SMTPPIntercapital Invest
Alser Forest1,5EUR8%SMTPPIntercapital Invest

Tabel 2: Emisiunile de obligațiuni care au intrat la tranzacționare la Bursa de Valori București în perioada 01.01 – 01.07.2021. PR = Piața Reglementată; SMT = Sistem Multilateral de Tranzacționare; IPO = Ofertă Publică Inițială; PP = Plasament Privat. Sursa: BVB

Am depășit în primele șase luni cele mai optimiste așteptări: 28 de instrumente financiare au fost listate la cota bursei, atât pe segmentul de acțiuni, cât și pe cel de obligațiuni. Succesul acestor runde de finanțare alimentează succesul viitor, consolidează poziția pieței de capital ca pilon esențial de finanțare și încurajează prezența companiilor pe bursă, dar și a investitorilor. În esență, primul semestru poate fi rezumat astfel: mai mulți emitenți, mai multe domenii de activitate, mai multă efervescență. De ce are piața de capital atât de mult succes? Pentru că e accesibilă, eficientă și lichidă. A devenit mult mai accesibilă datorită gradului de digitalizare, este eficientă pentru că permite realizarea cu usurință a accesului la capital și este lichidă pentru că vânzătorul sau cumpărătorul își găsește cu usurință contraparte. În plus, bursa este tot mai prezentă în spațiul public și a devenit un reper obligatoriu atunci când se vorbește în mod serios de planuri de dezvoltare,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Bursa oferă în aceste momente o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-și disperseze riscurile, iar oportunitățile investiționale sunt remarcabile. De la companii cu istoric solid la companii cu potențial accelerat de creștere, de la instrumente cu venit fix la acțiuni și produse structurate, actuala configurație a pieței permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor. În ceea ce privește listările, pe segmentul de acțiuni observăm o creștere accelerată în prima jumătate de an. Noul val de companii antreprenoriale, 12 doar în primele 6 luni, care au venit la bursă a atras un interes substanțial din partea investitorilor individuali, care înțeleg să profite de oportunitățile actuale și au suprasubscris tranșele alocate, în unele cazuri chiar în mai puțin de un minut. Bursa a venit mai aproape de oameni și companii, iar rezultatele recente ne arată că dezvoltăm piața în direcția bună,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 54% în primele șase luni comparativ cu primul semestru al anului anterior, de la 35,6 milioane lei (echivalentul a 7,4 milioane euro) la 54,9 milioane lei (echivalentul a 11,1 milioane euro). Lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacționare a consemnat o creștere de 41% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 6 miliarde lei (1,25 miliarde euro) în primele șase luni din 2020 la 8,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) în primul semestru al acestui an.

Creșterea activității investiționale a dus piața de capital la noi maxime în luna iunie. La finalul ședinței de tranzacționare din 28 iunie, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.967 puncte, iar indicele BET-TR a afișat un record istoric de 20.784 puncte. Luna iunie a continuat seria lunară de creșteri cu un avans de 3,9% pentru BET și de 5% pentru BET-TR. După primele 6 luni ale anului, BET a crescut cu 21%, iar BET-TR cu 24,9%.

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a depășit 123 miliarde lei, echivalentul a 25 miliarde euro.

Sursa foto: Bursa de valori București

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *