Egiptul cere despăgubiri de 900 milioane dolari pentru blocarea Canalului Suez și a sechestrat nava Ever Given

Canalul Suez Blocat

Egiptul cere despăgubiri de 900 de milioane de dolari după blocarea canalului Suez, la sfârșitul lui martie, iar nava cargo care s-a aflat la originea incidentului a fost pusă sub sechestru, scrie marți cotidianul guvernamental Al-Ahram, citat de Le Figaro.

Luni seara, șeful Autorității Canalului (SCA) a declarat la televiziunea publică că au loc „negocieri” în vederea obținerii de despăgubiri pentru prejudiciile suferite după ce Ever Given a rămas blocată de-a latul canalului, timp de o săptămână, paralizînd astfel traficul pe această rută maritimă esențială.

Egiptul nu a comis „nicio eroare” în acest incident, a susținut el.

O sursă din cadrul SCA a precizat pentru AFP că negocierile au loc cu societatea japoneză Shoei Kisen, proprietara cargobotului, și companii de asigurare.

„Nava panameză Ever Given a fost pusă sub sechestru din cauza neplății sumei de 900 milioane de dolari (…) în virtutea unei decizii a tribunalului economic din Ismailia”, a argumentat șeful SCA.

Traficul prin Canalul Suez, care asigură peste 10% din comerțul mondial, s-a reluat în 29 martie, după ce imensa navă a fost repusă pe linia de plutire. În prezent, nava, cu o lungime echivalentă cu patru terenuri de fotbal, staționează pe Marele Lac Amer, în mijlocul canalului.

Potrivit SCA, Egiptul a pierdut între 12 și 15 milioane de dolari pe zi din cauza închiderii canalului. Allianz estimează că fiecare zi de blocare a antrenat pierderi globale între 6 și 10 miliarde de dolari.

Sursa: Captura BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *