Elcen vrea să monteze panouri fotovoltaice pe termocentralele pe care le operează în București. Producătorul de agent termic pentru București stă sub spectrul falimentului

Elcen CTE Bucuresti Sud Sursa foto: Facebook / ELCEN

Electrocentrale București a scos la licitație în SICAP un contract de 55.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate ce vizează montarea de panouri fotovoltaice pe termocentralele Progresu, Grozăvești și București Vest pe care le operează în București. Studiul trebuie finalizat în 45 de zile de la semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare a licitației. Ofertele se deschid în 20 septembrie, departajarea lor se face în funcție de preț și de experiența consultantului.

Montarea de panouri fotovoltaice pe termocentrale face parte din strategia Elcen de diversificare a afacerilor, iar miza este subvenția pe care o primește producătorul de energie regenerabilă de la consumatori, prin sistemul certificatelor verzi, cât și legea care prevede preluarea automată în SEN a oricărei cantități produse. Pe core business, producția de electricitate din gaz, Elcen nu poate intra în piață decât dacă are un preț competitiv, ceea ce se întâmplă din ce în ce mai rar, având în vederea concurența din partea regenerabililor și a Hidroelectrica – cei mai ieftini producători.

Elcen este cel mai mare furnizor de electricitate și agent termic din țară și unicul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat din București, fiind controlat de stat, prin ministerul Energiei. Energia termică este destinată alimentării sistemului de termoficare al Bucureştiului, asigurând necesarul de energie consumatorilor racordaţi la SACET, acoperind 897 de puncte termice dintr-un total de 1.047.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prin intermediul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET), principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, ELCEN alimentează aproximativ 550.000 apartamente din Capitală.

Elcen a fost în insolvență pentru trei ani, ieșind din această situație în februarie, acest an. Situația companiei este din nou delicată, pentru că are probleme cu cashflow-ul în condițiile în care doar Termoenergetica, fosta RADET, îi datorează 1 miliard de lei. În aceste condiții, are mari probleme cu asigurarea materiei prime – gazul de la Romgaz. Elcen primește gaz, de ani de zile, doar cu plata înainte. Neavând bani, nu mai găsește înțelegere la Romgaz, așa că iarna 2023 – 2024 ar putea fi cu frig în apartamente pentru bucureșteni, un fapt remarcat recent și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Noi la nivelul Ministerului Energiei suntem autoritatea tutelară cum se spune pentru ELCEN, producătorul agentului termic şi ne-am adresat încă de acum mai bine de o lună de zile domnului primar general Nicuşor Dan, semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. Un miliard de lei trebuie plătiţi pentru că ne temem, pe bună dreptate, având în vedere că ne apropiem de 1 octombrie dată la care ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, nu va avea pur şi simplu fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz. Neavând fondurile să achiziţioneze acest gaz, nu va putea produce agentul termic”, a afirmat Sebastian Burduja, la TVR Info. Acesta a detaliat spunând că, imposibilitatea de a achiziționa gazul, nu va mai însemna doar insolvența pentru Elcen, ci direct faliment.

Edilul general, Nicușor Dan, a explicat că municipalitatea are bani să plătească datoria, dar că plata a întârziat din motive ”tehnice”. De asemenea, Nicuşor Dan a afirmat că nu există riscul ca, în iarna viitoare, bucureştenii să nu aibă apă caldă şi agent termic. Conform edilului, un astfel de risc a existat anul trecut, înainte ca Executivul să permită, prin ordonanţă de urgenţă, administraţiei locale să facă un credit de 500 de milioane de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: